Cum au plecat din viaţă cei mai mari dictatori ai lumii

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — După faptă şi răsplată. Cei mai temuţi dictatori din lume au avut parte de morţi violente, asemenea crimelor comise de ei în timpul regimurilor tiranice pe care le-au condus.

Dintre aceştia amintim pe Adolf Hitler, Benito Mussolini, Nicolae Ceauşescu, Saddam Hussein sau Muammar Gaddafi.

Saddam Hussein, 30 decembrie 2006

Saddam Hussein, dictatorul detronat din Irak, a fost găsit într-o ascunzătoare în decembrie 2003.

El a fost prins "ca un şobolan", a declarat unul dintre comandanţii militari americani, scrie Daily Mail.

Hussein a fost găsit într-o cameră subterană şi s-a predat fără lupta trupelor aliate, care l-au încolţit în apropiere de Tikrit, oraşul său natal.

Pe data de 5 noiembrie 2006 a fost găsit vinovat de crime împotriva umanităţii de un tribunal irakian.

Pe 30 decembrie 2006, el a fost spânzurat, în urma condamnării la moarte. Ultimele sale cuvinte au fost: "Dumnezeu este mare".

Adolf Hitler, 30 aprilie 1945

Valetul lui Hitler a fost primul care a auzit focul de armă, ce provenea din camera Fuhrerului, aflat într-un buncăr în 30 aprilie 1945. Două zile mai devreme, Hitler se căsătorise cu Eva Braun.

Hitler ştia că i se apropie sfârşitul, pregătindu-şi meticulos moartea. Înainte de a se retrage în cabinetul său, el şi-a luat rămas bun de la apropiaţi.

Apoi, în jurul orei 3:30 după amiaza, Hitler şi-a scos pistolul şi s-a împuşcat în cap. Eva Braun s-a sinucis şi ea luând o pastilă de cianură.

Nicolae Ceauşescu, 25 decembrie 1989

În ziua de Crăciun a anului 1989, după un proces scurt, Nicolae Ceauşescu şi soţia sa Elena au fost executaţi de către un pluton de execuţie.

Cum comunismul se prăbuşea în jurul lui, dictatorul auto-proclamat "Geniul din Carpaţi" şi-a dat seama că zilele sale sunt numărate.

El a încercat să fugă, împreună cu soţia sa, dar aceştia au fost capturaţi de către soldaţi.

Acuzat de genocid, Nicolae Ceauşescu a fost condamnat la moarte, alături de soţia sa.

Benito Mussolini, 28 aprilie 1945

Mussolini a făcut o încercare disperată de a scăpa în Elveţia, cu amanta sa Clara Petacci şi cu anturajul său, pe 27 aprilie 1945.

Dar el a fost oprit de către soldaţii şi oficialii comunişti, în ciuda faptului că se deghizase într-o uniforma militară germană.

El a fost împuşcat în ziua următoare în satul Giulino di Mezzegra, împreună cu toţi cei care fuseseră de partea lui.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.