De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Criza economică dar şi realităţile politice din Rusia dominată de partidul Rusia Unita a lui Vladimir Putin au ajutat la creşterea unui sentiment xenofob în rândul ruşilor.
Un raport recent al unui institut de sondaje independent şi o organizaţie neguvernamentală specializată arată că xenofobia a crescut în Rusia, în special faţă de locuitorii din zona Caucazului.
Un procent de 44 % dintre persoanele chestionate au atribuit creşterea naţionalismului în ţară “comportamentului arogant al minorităţilor etnice”, faţă de 25 la sută în 2002, potrivit acestui studiu realizat la sfârşitul lui august pe un eşantion format din 1.600 de persoane din 45 de regiuni ale Rusiei.
Majoritatea persoanelor intervievate (52%) cred că “numărul ruşilor inspiraţi de idei rasiste a crescut”, potrivit aceluiaşi sondaj.
Majoritatea (29 la sută) se opun mai ales imigranţilor din Caucaz, a menţionează publicaţia lunară Moskovskie Novosti, în timp ce 6 la sută sunt împotriva cetăţenilor din fostele republici sovietice din Asia Centrală.
Potrivit expertului Aleksandr Verhovski de la organizaţia neguvernamentală specializată Sova, peste o treime – 35 la sută dintre ruşi – “manifestă sentimente negative faţă de imigranţi”.
“Puţinele slogane care atrag majoritatea populaţiei sunt cele ale marşului rusesc”, o manifestaţie anuală ultranaţionalistă, informează Kommersant.
Aceasta manifestaţie, la care sunt aşteptate, potrivit organizatorilor, “cel puţin 20.000 de persoane” în acest an la Moscova, celebrează la fiecare 4 noiembrie eliberarea capitalei ruseşti de ocupaţia poloneză în 1612.
Rasismul şi xenofobia câştigă teren în Rusia de la destrămarea URSS.
Sute de mii de persoane originare din Caucazul rusesc şi din Asia Centrală locuiesc şi muncesc în marile oraşe ruseşti pentru a scăpa de sărăcia din regiunile de origine.
În decembrie 2010, moartea unui tânăr suporter de fotbal în timpul unei dispute cu imigranţi din Caucaz, a declanşat un val de xenofobie în ţară, cu ciocniri violente la Moscova între manifestanţi şi forţele de ordine.
În aprilie, procurorul general Iuri Ceaika a semnalat o creştere cu aproape 20 la sută a infracţiunilor cu caracter rasist în 2010.
La începutul acestui an, preşedintele Dmitri Medvedev a afirmat că renunţarea la multiculturalism în Rusia ar presupune o “simplificare semnificativă”, susţinând că toţi locuitorii ţării sale trebuie să cunoască limba rusă, dar că este necesară păstrarea diversităţii diferitelor etnii şi culturi, nota Vedomosti.
De asemenea, Medvedev intenţionează să trimită Dumei de stat, camera inferioară a parlamentului rus, un proiect de lege privind interzicerea activităţii pedagogice persoanelor care au provocat ciocniri interetnice.