Relaţiile SUA-Rusia devin mai dure

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — După doi ani şi jumătate de când administraţia Obama "resetează" relaţiile cu Rusia, speaker-ul Casei Albe, John Boehner, spune că este tulburat că această ţară pare să alunece înapoi în perioada sa sovietică.

Boehner a menţionat că prim-ministrul Vladimir Putin intenţionează să se întoarcă la preşedinţie după ceva ani ca prim-ministru în urma succesorului său Dmitri Medvedev.

"În Rusia, la control este ordinea de zi, cu industriile cheie naţionalizate, mass-media independentă şi reprimată, iar opoziţia loială bătută şi închisă.

Rusia foloseşte resursele naturale ca o armă politică. Şi se mai joacă cu regimuri instabile şi periculoase ", a declarat Boehner pentru Fundaţia Heritage.

"În Rusia, se utilizează instrumente de gândire vechi, vom vedea în scurt timp o încercare de a restabili tipul sovietic de putere şi influenţă", a spus el.

Boehner menţionează, de asemenea, că Rusia exercitând o autoritate asupra foştilor sateliţi sovietici cum ar fi Georgia, se îngrijorează de încercările ce vin din partea Statele Unite sau Consiliul de Securitate al ONU de a interveni în apărarea acestora.

"Noi ar trebui să ne implicăm mai mult pentru a obliga Kremlinul să reducă relaţiile cu Iranul, în special referitoare la programul său nuclear şi tehnologia rachetelor", a declarat Boehner.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, spune că Rusia le-a fost de ajutor în relaţia lor cu Iranul.

"Am avut progrese împreună privind înăsprirea sancţiunilor asupra Iranului şi acesta continuă să fie un subiect în dialogul nostru bilateral", Nuland a declarat reporterilor.

"Rusia este cel mai mare producător de petrol şi gaze naturale în lumea de azi, dar aproape nimeni nu ştie aceasta", a declarat Graham Allison de la Harvard Kennedy School.

"Dacă Rusia vrea să fie privită ca un partener puternic, şi influent, ea trebuie să dezvolte un respect adecvat pentru statul de drept, inclusiv mobilizarea energică.

Atunci, şi numai atunci, putem vizualiza Rusia ca un partener strategic ", a declarat Doug Lamborn, pentru Fundaţia Heritage. "

"Cooperarea internaţională poate fi doar tranzacţională până la un punct. Nu putem sacrifica valori, pentru a obţine o depărtare a intereselor de la imperativele noastre morale.

Când America conduce, dă optimism şi speranţă. Atunci când America se îndepărtează, aceasta provoacă confuzie şi incertitudine ", a declarat Boehner.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.