Conflictul transnistrean. Germania sprijină Republica Moldova

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Germania va acorda şi în continuare Republicii Moldova sprijinul necesar pentru asigurarea progresului în reglementarea conflictului transnistrean, a declarat un înalt oficial german.

Eugen Carpov, viceprim-ministru, responsabil de reintegrarea ţării, a avut o întrevedere cu ambasadorul Patricia Flor, director general adjunct, reprezentant special pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală în cadrul Ministerului Afacerilor Externe german.

Au fost trecute în agendă ultimele evoluţii în procesul de negocieri privind reglementarea diferendului transnistrean, precum şi perspectivele de soluţionare a conflictului.

Eugen Carpov a subliniat că autorităţile de la Chişinău pledează consecvent pentru stabilirea unui dialog constructiv între ambele maluri ale Nistrului prin promovarea măsurilor de consolidare a încrederii.

Un capitol aparte în cadrul discuţiilor purtate l-a constituit deteriorarea situaţiei în Zona de Securitate, unde structurile de forţă separatiste transnistrene recent au instalat ilegal două noi aşa-numite “posturi de grăniceri-vamă-migraţionale” în apropierea satului Pogrebea şi a digului hidrocentralei de la Dubăsari, încălcând flagrant hotărârile CUC şi prevederile Acordului de încetare a focului din 1992.

Vicepremierul a reiterat îngrijorarea vizavi de situaţia la capitolul respectării drepturilor omului în stânga Nistrului. Totodată, el a solicitat implicarea mai activă a partenerilor europeni în vederea asigurării respectării acestora conform standardelor internaţionale.

Oficialii au reiterat necesitatea identificării unei soluţii viabile pentru reglementarea conflictului prin elaborarea unui statut juridic special al regiunii transnistrene, ca parte integrantă a Republicii Moldova, cu respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale.

Totodată, viceprim-ministrul a exprimat recunoştinţă Uniunii Europene şi statelor membre pentru rolul pe care îl joacă în dosarul privind reglementarea conflictului transnistrean. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.