Situaţia în vestul Kazahstanului rămâne tensionată

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Situaţia în regiunea petrolieră din vestul Kazahstanului, unde pe data de 16-17 decembrie au avut loc revolte în masă, rămâne a fi tensionată.

Revoltele ce au incendiat oraşul Janaozen, în data de 16 decembrie, au trecut pe 17 decembrie în staţia de cale ferată din Şepte a aceleiaşi regiuni. După datele Procuraturii Generale a Kazahstanului un grup de protestatari, solidari cu cei din Janaozen, au oprit circulaţia trenurilor şi au început devastarea staţiei de trenuri din localitate. Pentru a opri devastările poliţia a fost nevoită să tragă în grupul de protestatari.

În aceeaşi zi de 17 decembrie în oraşul Actau ce se află la 150 de km de Janaozen, în faţa administraţiei locale s-au strâns câteva sute de oameni ce s-au declarat solidari cu protestatarii din Janaozen.

În vederea menţinerii ordinii publice în Janaozen a fost declarată situaţie excepţională până în data de 7 ianuarie 2012. Acelaşi lucru îl doresc şi locuitorii oraşului Actau, ce şi-au declarat nemulţumirile faţă de cei ce încearcă să deranjeze ordinea publică.

Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev în alocuţiunea sa adresată poporului kazah a declarat că a fost formată o comisie de stat pentru menţinerea ordinii în zonă, pentru investigarea cazului şi pedepsirea vinovaţilor de revolte. Preşedintele a mai îndemnat poporul kazah să condamne acţiunile din Janaozen şi să păstreze calmul.

Vacanţa copiilor, în urma revoltelor din regiune, a fost mărită cu câteva zile, astfel că ei vor intra în vacanţa de iarnă chiar de astăzi. Această hotărârea a fost luată în legătură cu situaţia excepţională formată în zonă a declarat şeful Departamentului de Învăţământ a regiunii, Dinara Jumaşeva.

Deşi rămâne tensionată, situaţia din regiune petrolieră a Kazahstanului pare să se normalizeze. Oficialităţile statale şi administraţia locală depun toate eforturile ca astfel de izbucniri ale populaţiei să nu mai aibă loc.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.