Războiul gazelor

 Moscova şi Kievul se află într-o dispută privind problema livrării gazelor spre statele Uniunii Europene. În timp ce ministrul ucrainean al Energeticii, Yurii Boiko, susţine că „Gazprom” livrează o cantitate mai mică de gaze prin gazoductele ucrainene, Preşedintele societăţii „Gazprom”,  Alexandr Medvedev , afirmă că autorităţile ucrainene se fac vinovate de problema în cauză. Mai multe state europene se confruntă cu o insuficienţă de combustibil. Conform datelor Comisiei Europene, livrările de gaze ruseşti spre Italia s-au redus cu 10%. Compania austriacă OMV susţine că livrările de gaze spre terminalul principal din Viena au fost reduse cu 30%. Autorităţile poloneze susţin că livrările de gaze au scăzut cu 7%. Situaţia e mai alarmantă în Slovacia, unde importul de gaze a fost redus cu 30%. Comisia Europeană atestă faptul că livrările de gaze au fost reduse semnificativ în România, Cehia, Grecia, Bulgaria şi Ungaria.

Preşedintele „Gazprom”, Alexandr Medvedev, susţine că livrările de gaze spre statele UE au crescut la maxim la mijlocul iernii şi că de vină pentru eşecul livrării gazelor se face Ucraina. După spusele lui Medvedev, actualmente Kievul pompează un volum de gaze care corespunde cu 60 miliarde metri cubi anual, în loc de 52 miliarde, stabilite în contract. Reacţia companiei ucrainene „Naftogaz” nu s-a lăsat întârziată: ea a declarat că respectă întru totul graficul livrării gazului natural către consumatorii europeni. „Creşterea consumului de gaz în Ucraina are loc în exclusivitate din contul pompării gazului din depozitele subterane ucrainene”, se menţionează în declaraţia „Naftogaz”.

 Premierul ucrainean, Nikolai Azarov, a afirmat că din cauza temperaturilor mult prea scăzute în această perioadă s-a mărit considerabil consumul de gaze. Doar pe parcursul a 3 zile au fost consumate 1 miliard de metri cubi de gaze. Întrebarea unde dispar milioane de metri cub de gaze rămâne deocamdată neelucidată. 

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.