Globalizarea îşi face efectul. Astfel în urma sancţiunilor împotriva Iranului exporturile ucrainene de cereale au scăzut.
Ucraina, unul din cei mai importanţi furnizori de cereale pe plan mondial, a înregistrat în ultimele luni un recul net al exporturilor de cereale din cauza sancţiunilor europene impuse Iranului, au anunţat autorităţile de la Kiev, preluate de presă.
Sancţiunile “au un impact negativ asupra comerţului de cereale”, a declarat presei un responsabil al administraţiei prezidenţiale, Andri Gonciaruk, menţionând că Ministerul de Externe a fost însărcinat cu “reducerea la minimum a consecinţelor sale”, fără alte detalii.
Exporturile ucrainene de porumb către Iran au scăzut la 130.000 de tone în ianuarie, după ce au atins 238.000 de tone în noiembrie 2011 şi 217.000 de tone în decembrie, potrivit agenţiei de analiză ucraineană specializată în agricultură Proagro.
Teheranul face obiectul unor sancţiuni economice impuse de occidentali pentru a-l obliga să renunţe la controversatul său program nuclear.
Aceste sancţiuni au fost mult înăsprite de la începutul anului şi afectează lichidităţile Iranului, care cumpără, prin urmare, mai puţine cereale din Ucraina.
Miniştrii de externe din UE au aprobat instituirea unui embargo, în etape, asupra petrolului iranian în urma căruia începând cu 1 iulie toate cele 27 de ţări membre ale UE să-şi sisteze în totalitate importurile de “aur negru” iranian.
Ca răspuns Iranul suspendează exportul de petrol din Iran către ţările membre ale Uniunii Europene, înainte ca embargoul european asupra petrolului iranian să intre complet în vigoare.
Potrivit acestui scenariu, sancţiunile impuse de Occident Iranului vor afecta puternic Europa însăşi.
În primul rând, ţările europene nu vor avea cu ce înlocui petrolul iranian, iar pe de altă parte preconizatul embargo asupra petrolului din Iran va duce la o creştere semnificativă a preţului la “aurul negru”.