După ce Evgheni Şevciuk a anunţat într-o emisiune Tv că este categoric împotriva discutării la Dublin despre transformarea misiunii de pacificatori din regiunea transnistreană, astăzi vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a confirmat că subiectul nu va figura pe ordinea de zi a negocierilor în formatul „5+2”.
„Nu este vorba de o discuţie care ar soluţiona problema. Subiectul este unul politic. Trebuie să vedem cum a fost instituită actuala misiune de pacificare. Ea a fost instituită în baza unui acord semnat între Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Transformarea misiunii presupune la fel un acord a acestor doi semnatari”, a precizat viceprim-ministrul pentru Info-Prim Neo.
Eugen Carpov a mai menţionat pentru aceeaşi sursă că statele participante în acest format de negocieri, SUA, Ucraina, cât şi UE şi OSCE, şi-au exprimat interesul faţă de discuţiile de transformare a misiunii de pacificare. „Avem un sprijin internaţional pentru ca discuţiile să demareze, dar trebuie să avem un consens şi cu Federaţia Rusă, astfel ca să avansăm pe o cale care să asigure atingerea rezultatului. Ideea este că trebuie să pregătim terenul pentru o decizie politică. Când această decizie va fi luată, o vom propune pentru discuţii oficiale în formatul „5+2”. Astăzi terenul cred că încă nu este pregătit”, a declarat Eugen Carpov.
Şevciuk a precizat în urmă cu două zile că autoproclamata republică nu va fi de acord sub nicio formă cu schimbatul formatului de menţinere a păcii. "Pacificatorii reprezintă elementul de bază în garantarea securităţii în regiune. Partea transnistreană pledează pentru păstrarea actualului foarmat, schimbarea acestuia este posibil doar prin acordul comun al tuturor părţilor", a declarat Şevciuk. În acelaşi context, liderul de la Tiraspol a subliniat că este categoric împotriva discutării acestui aspect în cadrul întrevederilor care vor avea loc la sfârşitul acestei luni la Dublin.
Amintim că negocierile oficiale în formatul „5+2” de la Dublin sunt planificate pentru 28 şi 29 februarie 2012. Negocierile oficiale în formatul „5+2” au fost reluate la Vilnius pe 30 noiembrie 2011 după o pauză de aproape şase ani.
Formaul „5+2” include reprezentanţii părţilor, mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri – Moldova, Transnistria, OSCE, Federaţia Rusă, Ucraina, SUA şi UE.