Cu câteva zile în urmă, ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valeri Kuzmin, a declarat că Rusia intenţionează să deschidă un consulat la Tiraspol pentru a deservi cetăţenii ruşi din stânga Nistrului.
Pentru că oficialii de la Chişinău n-au comentat în niciun fel declaraţiile lui Kuzmin, am cerut părerea în legătură cu acest subiect preşedintelui Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole. «Un consulat rus la Tiraspol ? De ce nu ? Foarte bine. E normal ca pe teritoriul unei ţări misiunea diplomatică a unui stat străin să creeze condiţii pentru cetăţenii săi aflaţi în această ţară», susţine Ion Manole.
În acelaşi context, Ion Manole a declarat pentru Moldova.ORG că încurajează deschiderea unui consulat la Tiraspol, dacă sunt respectate condiţiile necesare. «Pentru a obţine dreptul de a deschide acest consulat, autorităţile ruse trebuie să demonstreze Republicii Moldova şi comunităţii internaţionale că şi-a schimbat comportamentul şi a devenit un actor ce joacă corect şi respectă regulile. Între Moldova ş Rusia există numeroase documente bilaterale, care în realitate sunt încalcate de către Federaţia Rusă. Putem reaminti aici de Acordul bilateral şi clauza privind obligaţia ambelor state de a nu susţine mişcările separatise de pe teritoriul regiunii», a precizat Ion Manole.
Expertul susţine că atât Republica Moldova, cât şi Rusia au o responsabilitate sporită pentru situaţia drepturilor omului în regiunea transnistreană, astfel încât este în interesul ambelor ţări să intensifice eforturile în vederea rezolvării problemei respective. «Dacă s-ar rezolva aceste probleme de principiu, prezenţa unui consulat rus ar putea şi ar trebui să ajute ţara noastră în eforturile sale de reintegrare a ţării. De exemplu, securitatea Consulatului ar trebui asigurată de către structurile constituţionale, aşa cum sunt asigurate toate misiunile străine din ţară. Cine dacă nu Rusia poate ajuta Moldova să restabilească jurisdicţia constituţională şi legală în acest spaţiu?», conchide Ion Manole
Totodată, preşedintele Promo-LEX îşi exprimă speranţa că autorităţile ruse vor respecta normele dreptului internaţional pentru a nu fi acuzate din nou de suportul ilegal pe care îl oferă necondiţional regiunii fără acordul guvernului central de la Chişinău.
Deschiderea unui consulat al Rusiei la Tirapol ar putea rezolva problemele mai vechi, însă foarte importante pentru evoluţia pozitiva a lucrurilor, care afectează populaţia Republicii Moldova, indiferent de etnia şi cetăţenia acestora, susţine Ion Manole. «Un consulat are menirea de a educa cetăţenii statului străin de a respecta legile ţării în care se află. Atunci când cei care nu respectă legea si au anumite probleme cu organele statului gazdă, colaboratorii misiunii diplomatice şi ai consulatelor sunt cei care au dureri de cap, pentru că le revine obligaţia de a interveni în apărarea cetăţenilor», a precizat Ion Manole.
Nu e prima declaraţie din partea oficialilor ruşi în care îşi manifestă dorinţa de a deschide un consulat în regiunea transnistreană. În 2002, preşedintele Parlamentului de atunci, Eugenia Ostapciuc, în cadrul întrevederii cu preşedintele Dumei ruse, Ghenadii Selezniov, a declarat că atâta timp cât teritoriul din stânga Nistrului nu este controlat de organele constituţionale ale Republicii Moldova, nu poate fi vorba despre deschiderea la Tiraspol a unui consulat al Federaţiei Ruse.
Contactat de Moldova.ORG, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe şi Integării Europene (MAEIE) a declarat că Rusia trebuie oficial să înainteze un demers în sensul acesta, însă asta nu s-a întâmplat.
În acelaşi timp, George Balan, şeful Direcţiei Reintegrare a Guvernului ne-a spus că atâta timp cât există necesitatea deschiderii unui consulat al Rusiei la Tiraspol, iar această iniţiativă este susţinută de MAEIE şi sunt respectate normele legale, nu vede niciun pericol în acest sens.