Knut Fleckenstein: „Este prea devreme să facem speculaţii pe tema scutului antirachetă din regiunea transnistreană”

Şeful Delegaţiei de Cooperare Parlamentară UE-Rusia, Knut Fleckenstein, apreciază drept o „mişcare inteligentă” obţinerea statutului de egalitate în negocieri de către fiecare participat la runda de negocieri privind rezolvarea diferendului transnistrean desfăşurată săptămâna trecută la Viena. „Cred ca este important ca atunci când se discută o chestiune ca aceasta pentru găsirea unei soluţii toate părţile să discute de la acelaşi nivel, să se privească în ochi de la aceeaşi înălţime. Deci nu discutam despre recunoaştere statală”, a afirmat Fleckenstein pentru postul de radio „Europa Liberă”.

El şi-a manifestat speranţa că autorităţile ruse nu vor desfăşura un scut antirachetă în regiunea transnistreană şi vor ajunge la un numitor comun cu Alianţa Nord-Atlantică privind scutul antirachetă din România.

Oficialul european a afirmat că Uniunea Europeană nu este în măsură să ofere garanţii în soluţionarea problemei transnistrene. „Pozitia UE faţă de aşa-numitele conflicte îngheţate este foarte clară: trebuie găsită o soluţie care să ceară suveranitatea statelor şi trebuie găsită o soluţie în care cele două parţi să aibă sentimentul că este cea mai bună pentru oamenii care trăiesc acolo. O garanţie UE nu poate oferi. Însa o poziţie clara, da”.

Fleckenstein a recunoscut că Republica Moldova este departe de integrarea în UE, însă pentru a deveni stat-membru e absolut necesar să fie rezolvat diferendul transnistrean. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.