Opinii: Sistemul uninominal de vot i-ar aduce Tiraspolului 11 locuri în Parlamentul de la Chişinău

Introducerea sistemului electoral uninominal va accelera procesul de reintegrare a Republicii Moldova, menţionează expertul organizaţiei non-guvernamentale "IDIS Viitorul" Leonid Litra.

Totuşi, partea negativă este că sistemul electoral uninominal ar crea un dezechilibru intra-instituțional în Republica Moldova, deoarece fiecare va promova micro-proiecte de care ar trebui să se ocupe autoritățile locale. Totodată, noul sistem electoral ar putea contribui la soluționarea problemei transnistrene.

Astfel într-un respectiv Parlament ar putea intra câte doi deputaţi din fiecare raion, deci 18 membri vor fi din Chişinău, 8 din Bălţi şi 11 din regiunea transnistreană.
Nu toţi deputaţii susţin aceste idei, aşa încât Vlad Filat e de părere că ar trebui să existe un sistem electoral mixt, atât unional cât şi bazat pe listele de partid, iar Vlad Plahotniuc pledează pentru un scrutin uninominal din două tururi de vot.

 Potrivit "Tribuna", autorul analizei, crede că "schimbarea sistemului electoral este realizat în detrimentul opoziţiei, iar pentru partidele aflate la guvernare din Alianţă, noul sistem este benefic."

"Schimbarea sistemului electoral, în cazul dat este bună doar pentru a îmbunătăţi procesul de reintegrare a ţării şi de a include în viaţa politică reprezentanţi din regiunile de est, a concluzionat expertul.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.