PL: Rusia – recunoaşte ocupaţia! (FOTO)

200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Ţarist se marchează diferit în Moldova.
Mai mult de 2000 mii de oameni au participat la mitingul de doliu, organizat de Partidul Liberal, şi au aprins lumânări "în memoria ocupației Moldovei de est de către Imperiul Rus în 1812". Pe asfaltul din Piaţa Marii Adunări Naţionale tinerii au scris cu candele – "1812 -2012 – 200 de ani de ocupaţie rusească".

„Rusia – recunoaşte ocupaţia” a fost şi rămâne cerinţa noastră. Ei spun „Nu. Noi v-am eliberat”. Aceste lumânări sunt aprinse în memoria tuturor celora care au murit ca patrioţi a acestui pământ. Ocupă şi dezbină, aceasta este politica principală a Imperiului Rus”, a declarat Mihai Ghimpu, Preşedinte PL, deputat în Parlamentul RM.

„Cât Basarabia a fost în componeţa Rusiei Ţariste, nu am avut nici un vers, nici o poezie scrisă. Dacă nu ar fi fost basarabenii noştri plecaţi peste Prut, nu am fi avut clasicii noştri, născuţi pe acest pământ. Câtă ruşine unora de la noi, care ştiu că limba e română. Este pentru prima oară, de la 1812, când noi avem posibilitatea să spunem adevărul – am fost ocupaţi şi punctum. Şi nimeni nu o să reuşească să înlocuiască acest adevăr tragic şi dureros pentru noi”, a menţionat liderul PL.

„E puţin a spune „ruşine” şi „laşitate” celora care sunt departe de suferinţele poporului. Nu există pe acest pământ popor care a suferit mai mult decât poporul nostru. Popor înseamnă şi părinţi, şi bunei, şi străbunei, şi fraţi şi cei care au acelaşi sânge şi durere în inimă. Un popor poate fi stimat doar atunci când are conducători deştepţi şi care conduc cu demnitate poporul său spre bine şi libertate”, a conchis Mihai Ghimpu.

„Pe 16 mai 1812 a avut loc un negoţ, un act de vânzare – cumpărare dintre două Imperii – Otoman şi Ţarist. Timp de 200 de ani, cu foarte puţine ocazii, s-a spus adevărul. Iar un popor care nu-şi cunoaşte trecutul, nu are viitor. Cine nu-şi cunoaşte istoria, riscă să o repete. Totuşi sunt oameni, familii, comunităţi care promovează adevărul istoric pentru a ne respecta demnitatea. Demnitatea nu se vinde şi nu se cumpără”, a menţionat în discursul său Dorin Chirtoacă, primar general al mun. Chişinău, vice-preşedintele PL.

Acesta a precizat – „Nu vrem să trăim în tensiune sau în conflict cu ruşii din Moldova, ucrainenii sau cu reprezentanţii altor popoare slave. Dimpotrivă, cu toţii trebuie să fim uniţi în promovarea acestui adevăr. Acesta va ieşi la suprafaţă. Dreptatea va triumfa, iar ne vom recâştiga libertatea”, a declarat Chirtoacă.

Publicistul şi scriitorul Nicolae Dabija a fost de neîndurat în afirmaţii – „În anul 1812 – Moldova a fost ruptă în două. Comemorarea a 200 de ani de la rapt (hoţie) a fost şi un examen pentru politicienii noşti. Aceştia se prefac că atunci, în anul 1812, nu s-a întâmplat nimic, că din cauza graniţei puse pe Prut nu au urmat deportări, deznaţionalizări, genocid spiritual!”, a declarat acesta.

„Politicienii noştri ne duc în sclavie, ne reîntorc în Siberia, numită eufemistic Eurasia, sub sceptrul lui Putin invocând numele lui Ştefan cel Mare. Federaţia Rusă nu e doar succesoare a Imperiului Ţarist şi a Uniunii Sovietice, dar şi a minciunilor oficializate ale celor două imperii defuncte”, a afirmat preşedintele Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova Nicolae Dabija.

Acesta a ţinut să-i menţioneze în discursul său şi pe înalţii oficiali moldoveni, precizând că „Laşitatea manifestată la 16 mai 2012 are şi nume: Timofti, Filat, Lupu, Î.P.Vladimir”.

„Românii basarabeni au avut doar de suferit în urma politicii imperiale sovietice. Ni s-au luat pământurile de la sudul şi nordul Basarabiei. Ni s-a impus un mod de viaţă străin sufletului nostru. Represiunile şi teroarea bolşevică nu au avut limite sau raţionamente”, a declarat Anatol Petrenco, Doctor habilitat în ştiinţe istorice, profesor universitar, vice-preşedinte al PL.

„Pentru a nimici un popor este necesar să-i arzi cărţile, să-i ştergi memoria, să-i uiţi istoria, să-i neglijezi limba. De toate acestea noi am avut parte. Cineva ne-a scris alte cărţi, ne-a inventat o altă istorie, ne-a dat o altă cultură”, a menţionat Gheorghe Şalaru, ministru al Mediului.

 Mai multe imagini de la eveniment pot fi accesate pe pagina noastră de Facebook. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.