Modificarea Constituţiei. Punct și de la capăt/ OPINIE

Alianţa de guvernare a revenit la ideea modificării Constituţiei, aceasta după ce în urmă cu jumătate de an s-a lăsat păgubaşă, în urma mai multor neînţelegi în sânul Alianţei. Acum, se pare, mai mult ca niciodată, liderii celor trei partide componente ale Alianţei sunt decişi să revină la revizuirea acestui act.

Ne putem da uşor seama că lucrurile în cadrul AIE merg extrem de prost, iar alegerile parlamentare anticipate sunt o perspectivă din ce în ce mai realistă şi mult mai aproape de realizare. Astfel încât liderul PL, Mihai Ghimpu, motivează necesitatea unei noi Constituţii prin faptul că „nu dă Doamne să vină alegerile anticipate şi iarăşi să ne pomeniim în aceeaşi situaţie, să nu putem alege preşedintele. Va râde lumea de noi”

Și liderul liberal-democraților, prim ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat a anunțat anterior că ar putea să demisioneze dacă agenda de reforme nu va fi îndeplinită sau dacă va fi tărăgănată. Recentul congres al democraților și declarațiile precum că partidul este gata și de opoziție, ne dă semnale tot mai insistente că acea ,,căsnicie bazată pe principii și valori” este din ce în ce mai insuportabilă, de aceea toți liderii nu mai văd alegerile anticipate ca pe o amenințare, ci ca pe o soluție.

Un alt motiv pentru care s-a revenit la modificarea constituției ar putea fi unul de ordin strategic, e mai ușor să vii într-o campanie electorală și să spui că nu ai fost lăsat sau susținut să-ți îndeplinești promisiunile și programul de guvernare decât să vii și să spui că nu ai reușit sau nu ai avut capacitate să le faci.

Totuși, proiectul noii constituții ar putea amâna data alegerilor anticipate din simplu motiv că în cadrul AIE nu există o poziție consolidată în ceea ce ține de forma de guvernământ (PLDM optează pentru o putere executivă mai consolidată și mai puternică poziționată mai mult în instituția prezidențială, în timp ce alte componente optează pentru o formă parlamentară autentică), un alt punct care nu-i poate uni pe cei trei este articolul 13. În timp ce Mihai Ghimpu spune clar că limba este română, democrații au adoptat în cadrul congresului rezoluții care se referă și la consolidarea statalității Republicii Moldova . În aceste condiții modificarea constituției nu poate trece decât printr-un referendum, care ar putea repeta scenariul din 5 septembrie 2010, cu o nouă campanie electorală.

 

 De Constantin Uzdriş

Opiniile exprimate în prezentul articol aparțin autorului și nu reflectă în mod neapărat poziția portalului Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.