PDM: Schimbarea la față sau schimbarea tacticii?/ OPINIE

Ieri, prim-vicepreședintele PDM, Vladimir Plahotniuc anunța că vicepreşedinţii Partidului Democrat nu vor face parte din Guvern, ci se vor dedica în întregime activităţii de partid. Fruntașul democraților anunța că acesta este unul dintre primii pași ai modernizării anunțate de partid. De asemenea, democratul a vorbit despre necesitatea modernizării formaţiunii prin fortificarea organizaţiilor primare, în aşa mod ca „vocea membrilor din teritoriu să fie mult mai puternică”. În cadrul congresului care a avut loc în urmă cu două săptămâni, toți liderii anunțau reformarea partidului, însă mari schimbări în organigramă nu au apărut, PDM cum a fost ,,balaurul cu trei capete” așa și a rămas, cu cei trei lideri în frunte(Marian Lupu, președinte, Vlad Plahotniuc, în primul eșalon și Dumitru Diacov, președinte de onoare).

Schimbarea anunțată de prim-vicepreședintele partidului seamănă mai mult cu curăţirea piedestalului democrat de potențiali concurenți. Până acum nici un partid din Republica Moldova nu a pus o asemenea condiție. Orice membru al cabinetului de miniștri este o persoană vizibilă, mereu în atenția publicului, mediatizată de către toate instituțiile media, persoane care ar putea fi corupte de propriul egou, care ar putea aduce surprize neplăcute atunci când ar putea apărea disensiuni la vârful piramidei de partid(cazul liderului democrat, Marian Lupu, cazul lui Igor Dodon, al lui Vlad Filat ș.a.). Un alt motiv pentru care PDM recurge la o asemenea schemă ar putea fi neîncrederea în unii membri delegați în executiv, iar orice greașală a lor s-ar răsfrânge imediat și asupra imaginii partidului.

În asemenea condiții, PDM care promovează ideea modificării modului de alegere a deputaților în Parlamentul Republicii Moldova prin trecerea la sistemul de vot uninominal sau majoritar, ar putea accepta și poziția liberal-democraților, de a aproba sistemul mixt în care jumătate dintre deputați ar fi aleși pe circumscripții uninominale, iar jumătate în bază de listă. Astfel, pe circumscripții uninominale ar candida deputații și miniștrii care în virtutea funcțiilor beneficiază de resurse administrative și suport mediatic, iar alți membri ar merge în spatele liderului pe lista de partid.

O reformare a sistemului de funcționare a partidelor politice din Republica Moldova este una bine venită, însă aceasta trebuie să prevadă, în primul rând, modul de finanțare a partidului, deoarece de la ,,ochiul dracului ” se trag toate problemele statului moldav. Atâta timp câd bussinesul finanțează politica, aceasta din urmă devine servitoarea intereselor meschine ale grupurilor de interes, mai ales când oamenii din țara noastră votează după cum le dictează unele organe ale corpului(inima, stamacul) și nu cu ajutorul rațiunii. Abia după aceasta trebuie reformate atât structurile partiinice, cât și modelele de alegere a delegațlor poporului.

De Constantin Uzdriş

Opiniile exprimate în prezentul articol aparțin autorului și nu reflectă în mod neapărat poziția portalului Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.