Familia Bălan și securitatea națională/ OPINIE

Nu a bătut bine anul nou la ușă, că bate SIS-ul cu reforma (Doamne ferește să vă treziți la propriu cu Serviciul de Informație și Securitate în vizită).

Având o familie de artiști, relativ noul director al SIS-ului, Mihai Bălan, își începe reforma în stilul epistolar, printr-un mesaj adresat colaboratorilor instituției, dar care, firesc, a ajuns pe prima pagină a site-urilor de știri din Moldova. Cum se spune, printre intelectuali, e o mișcare cu calul.

Sună foarte frumos scrisoarea domnului Mihai Bălan: „Reforma SIS va viza procese, mecanisme, mentalităţi rezultând un Serviciu care privilegiază calitatea împotriva cantităţii, un Serviciu flexibil şi fiabil care îşi va câştiga o poziţie solidă printre instituţiile sectorului naţional de securitate, cât şi în topul serviciilor de intelligence din comunitatea regional-europeană”. Mai aflăm din ea, dacă rezumăm, că reforma ar face SIS-ul nostru mai tare ca al lor.

Mă întreb cum ar fi posibil ca securitatea moldovenească să fie tare, având în coaste Transnistria, un teritoriu incontrolabil, sau controlabil, dar nu de Moldova, ci de Rusia. În Transnistria altcineva împușcă doi iepuri de-odată, nicidecum Moldova, care are statut mai slab chiar decât cel de Republică Sovietică Socialistă.

Oricum, nu cred că e bine când într-o țară securitatea e pe primele pagini ale ziarelor. E chiar foarte nasol, așa cum a fost și în România, care s-a trezit la un moment dat țară de informatori și de persecutați. Din acest punct de vedere, Mihai Bălan ar trebui să rămână cel mai discret membru al familiei. Securitatea țării ar fi mai liniștită dacă ne-am uita, ca pe vremuri, la povestea de seară cu tanti Ludmila, iar Dan Bălan ar cânta în continuare piese Nirvana.

Acestea fiind spuse, îmi închei și eu mica mea scrisoare, trag conturul mâinii, având grijă să nu las amprente și nu aștept răspuns. Sunt curios ce reformă se va anunța mâine, că văd că miniștri noștri mai nou în loc să meargă la semănat – fac reforme.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.