Mai mulţi oficiali ruşi au venit la Tiraspol să “armonizeze legislaţia transnistreană” cu cea a Federaţiei Ruse/ VIDEO

Ieri, 6 februarie, un grup de deputați în Duma de Stat a Federației Ruse au participat la conferința „Armonizarea legislaţiei locale cu cea rusă – coloana vertebrală a statalităţii nistrene”.

Potrivit unui post regional de televiziune, demnitarii ruşi au venit cu soluţii concrete pentru a „armoniza legislaţia transnistreană”.

„Demult visez ca Transnistria să-şi definitiveze statutul. Totdeauna m-a preocupat această problemă. Propunem să creăm un grup de lucru care să se ocupe de armonizarea legislaţiei transnistrene cu cea a Federaţiei Ruse. Trebuie să începem să lucrăm în acest sens”, a declarat Elena Luchianova, membru al Camerei Civice a Federaţiei Ruse.

Totodată, Elena Luchianova a fost desemnată coordonatoarea grupului de experţi pe „armonizare”. Potrivit sursei, în următoarele două săptămâni, specialiştii vor analiza propunerile parvenite, iar după o lună participanţii la conferinţă aşteaptă soluţii concrete pentru mai multe aspecte.

 

Reacţii la Chişinău
După şedinţa Executivului de ieri, premierul Vlad Filat a declarat că Ministerul Afacerilor Externe trebuie să ceară explicaţii oficiale Ambasadorului Federaţiei Ruse în Republica Moldova. „Vizita deputaţilor Dumei de Stat a Rusiei nu a fost coordonată cu Ministerul Afacerilor Externe. Urmează ca Ambasadorul Federaţiei Ruse să ofere explicaţii ministerului de Externe”, a comentat oficialul.

Invitaţi “grei” de la Moscova
Potrivit presei de la Tiraspol, la conferinţă au fost aşteptaţi preşedintele Comisiei pentru probleme de proprietate a Dumei de Stat din Federaţia Rusă, Serghei Gavrilov, preşedintele Comitetului pentru legislaţia constituţională și dezvoltarea statală a Dumei de Stat a Federației Ruse Vladimir Plighin, reprezentantul comitetului pentru relaţiile cu CSI și concetăţenii din Duma de Stat a Federaţiei Ruse, Roman Hudiakov şi alţii.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.