Corlăţean: Aşteptările UE sunt legate de identificarea rapidă a unei soluţii politice la Chişinău

Aşteptările Uniunii Europene sunt legate de identificarea rapidă a unei soluţii politice la Chişinău, care să garanteze stabilitatea politică şi continuitatea eforturilor atât de reformă în plan intern, cât şi de apropiere de UE. Declaraţia aparţine ministrului român de externe, Titus Corlăţean, făcută la Bruxelles după reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM).

"Din punctul nostru de vedere, al europenilor, am putut să confirmăm evaluarea obiectivă privind progresele substanţiale pe care Republica Moldova le-a făcut în aceşti ani, în baza eforturilor unui guvern de coaliţie, cu o orientare proeuropeană foarte clară, şi, pe de altă parte, să transmitem, şi toţi miniştrii au intervenit în dezbatere, o serie de mesaje politice foarte clare în atenţia liderilor politici de la Chişinău", a spus Titus Corlăţean citat de Agerpres.

El a precizat că, "în primul rând, efortul Republicii Moldova de modernizare, de reformă internă şi de apropiere de UE este unanim apreciat". "Cel de-al doilea mesaj a fost faptul că aşteptările UE sunt legate de identificarea rapidă a unei soluţii politice la Chişinău care să garanteze stabilitatea politică şi continuitatea eforturilor atât de reformă în plan intern, cât şi de apropiere de UE", a spus el.

Potrivit şefului diplomaţiei române, există aşteptări ale autorităţilor de la Chişinău şi ale liderilor politici "pentru a se identifica nişte formule corecte legate de încheierea Acordului de asociere cu ocazia Summitului de la Vilnius şi inclusiv pentru a se găsi o formulă corectă în preambulul Acordului de asociere care să dea o linie privind perspectiva europeană a R. Moldova".

Corlăţean a menţionat că liderii politici de la Chişinău trebuie "să-şi asume responsabilitatea şi să înţeleagă uriaşa responsabilitate politică care stă pe umerii lor", referindu-se la forţele angajate proeuropean şi că trebuie "să prevaleze interesele statului şi nu interesele personale".

El a subliniat că a reieşit clar din dezbaterile GAERM faptul că există o dorinţă de a evalua politic ce se întâmplă în spaţiul estic şi "faptul că, paradoxal, crize politice aşa cum este cea de la Chişinău pot genera oportunităţi şi pot genera mai multă atenţie şi mai multă deschidere din partea unor state membre care nu erau poate atât de angajate".

Pe de altă parte, Corlăţean a avertizat că mesajele transmise de partenerii europeni au fost foarte clare în privinţa riscului pe care l-ar reprezenta alegerile anticipate pentru Republica Moldova, respectiv acela de "a întrerupe sau de a întârzia procesul de apropiere de UE".

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.