Nu cred că este neapărat necesar să vin cu o explicaţie a termenului « Skhodniak »… Dar am s-o fac, necătând la toate, căci sper să fie şi vorbitori de limbă română („neprihăniţi” – vorba unui deputat) printre cititorii acestui articol.
Aşa deci : Сходняк (Skhodniak) : întâlnire a liderilor lumii interlope sau neformale (cuvânt din registrul argoului banditesc rus).
În câteva din textele recente referitoare le actualele negocieri AIE 3 s-au strecurat comparaţii (contextul fiind favorabil) cu conclavul papal. Cardinalii pînă la urmă nu au întins-o cu decizia… Dar lor le-a fost uşor – ei fac parte din aceeaşi gaşcă.
Comparaţia poate fi oprită aici şi limitată la o singură semnificaţie: se adună nişte nenici să decidă cine le este şefu’… Ah da: mai este şi o metaforă uşor de exploatat (ce cadou!) – fumul…
(doar câteva expresii din acest registru: înfumurat, fumuriu, a scoate fum, a fuma ceva (nu neapărat ţigări), a-i ieşi fum pe urechi, a avea fumuri, nu-i fum fără foc, a afuma pe cineva, a lăsa fum peste, pute a fum de „răzână” arsă, etc, etc.)
În (ne)cazul nostru, totuşi, avem altceva: se adună exponenţii a cîteva clanuri să negocieze perimetrul de exerciţiu al puterii. „Skhodniak”-ul rămâne „skhodniak”, oricum nu l-ai învârti şi oricâte cravate albastre/verzi/roşii nu ţi-ai anina…
Nu ştiu, Stimaţi Cititori, dar eu unul nu înţeleg la ce e nevoie de AIE… Au avut nevoie să se înţeleagă pentru a alege un Preşedinte. Dar aceasta este o înţelegere punctuală, organică… Bine, a fost nevoie de o înţelegere pentru a alege Cabinetul de Miniştri… Discutabil, dar fie.
În rest: la ce bun?! Cică discuţiile gravitează actualmente în jurul „principiilor şi valorilor”… Ce înseamnă asta nimeni nu mai înţelege…
Dacă poate să-mi explice careva care principiu poate fi mai important pentru un partid politic decât respectarea angajamentelor luate în faţa alegătorilor, vă rog – vă rog…
Dacă poate să-mi explice careva care valori pot fi superioare legii (ne limităm la politică şi executarea puterii de Stat, bineînţeles), nu ezitaţi, încercaţi…
Eu nu înţeleg ce pot discuta partidele politice în afară de repartizarea posturilor.
În schimb, pot lesne înţelege (nu neapărat accepta) urmatorul lucru: interlopii au întotdeauna ceva de discutat la „skhodniak”. Totuşi este foarte important să ai reguli de joc (chiar dacă le numeşti „principii şi valori”) atunci cînd eşti în afara legii. Nu de alta, dar altminteri apar victime, iar asta nu-i bine pentru business…
P.S.: Ah da, uitam de popor… El n-are timp. El se (dez)integrează activ cu Europa.
Autor: Vitalie Vovc: absolvent al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălţi şi al Universităţii Francofoniei pentru Administraţie şi Gestiune din Sofia, Bulgaria, masterand al Universităţii Paris IX „Dauphine”. La moment locuieşte în Franţa, fiind unul dintre cei 12 fondatori şi primul preşedinte al Asociaţiei IMPACT din Paris. Blog personal.