Centrul de Informare şi Documentare privind NATO în Moldova a lansat un nou buletin informativ

Numărul 9 al acestui buletin include comentarii despre desfăşurarea Săptămânii NATO în Moldova, care a demarat cu lansarea etapei finale a proiectului de distrugere a pesticidelor periculoase în cadrul Fondului de Încredere al Programului NATO – Parteneriatul pentru Pace.

S-a menţionat că urmează să fie distruse peste 1200 tone de pesticide inutilizabile. La eveniment a fost prezent şi asistentul Secretarului General NATO pe Probleme Emergente de Securitate, Gabor Iklody care a declarat că “realizarea acestui proiect este un exemplu excelent al cooperării practice dintre Moldova și NATO, în sporirea securităţii la nivel naţional şi regional”. În acest context se cere menţionat faptul că au participat peste 800 militari şi 50 de unităţi de tehnică specială a Armatei Naţionale, fiind şi un argument că Republica Moldova împărtășeşte același interes cu privire la dezvoltarea cooperării regionale și consolidarea securității.

Proiectul a fost lansat în anul 2006 în cadrul căruia au fost identificate şi securizate peste 3245 tone care urmează să fie distruse. Statele membre NATO au contribuit cu aproape 3 mil. Euro, iar Guvernul RM cu aproape 800 mii euro – se mai menţionează în Buletin.

Pe parcursul Săptămânii NATO 2013 a avut loc şi Conferinţa “Răspuns al Republicii Moldova la Provocările Actuale de Securitate: asistenţa NATO şi UE”, fiind discutate multiple aspecte ce ţin de securitatea naţională, regională şi internaţională. Asistentul Secretarului General NATO pe Provocări Emergente de Securitate, Gabor Iklody, s-a referit la noile ameninţări la adresa securităţii internaţionale, rolul schimbător al NATO în vederea prevenirii problemelor de securitate prin informare, instruire şi schimb de experienţă, dar şi asigurarea securităţii internaţionale prin colaborarea dintre state. În contextul colaborării dintre NATO şi Republica Moldova, oficialul a precizat că Alianţa Nord-Atlantică nu reprezintă o ameninţare pentru neutralitatea Moldovei şi că aceste două părţi conlucrează în vederea dezvoltării curiculei noi a Academiei Militare, evacuarea şi distrugerea pesticidelor din Moldova, instruirea militarilor dar şi a reformei de securitate şi apărare a Republicii Moldova.

O altă dimensiune a cooperării în domeniul securităţii internaţionale a fost comentată de Dirk Shuebel, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, care a precizat că alături de NATO, UE a participat în mai multe misiuni de pacificare din Somalia, Afganistan, Kosovo, contribuind la menţinerea securităţii în regiune.

La problemele de securitate cu care se confruntă ţara noastră, rolul, atitudinea şi percepţia pe care o au cetăţenii moldoveni faţă de aceste subiecte s-a referit Andrei Popov, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, care a reiterat că neutralitatea Republicii Moldova nu este un obstacol în colaborarea cu NATO. Participanţii la conferinţă au fost interesaţi de felul în care NATO şi UE ar contribui la soluţionarea conflictului din stânga Nistrului, rolul şi contribuţia acestor două părţi în prevenirea terorismului cibernetic, asigurarea securităţii energetice cât şi controlul armelor de distrugere în masă.

Una dintre problemele care se discută în cadrul CID NATO în Moldova este despre percepţiile asupra problemelor de securitate şi NATO în Moldova. În cadrul unei mese rotunde specializate au fost prezentate rezultatele unui studiu calitativ şi al unui sondaj naţional cu genericul "Percepţii asupra problemelor de securitate şi NATO în Moldova" realizat la cererea Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Republica Moldova. Potrivit sondajului 15% din respondenţi au o imagine bună şi foarte bună despre NATO, pe când alţii 34% au o poziţie neutră. Pe de altă parte, 43% din respondenţi consideră că Republica Moldova ar trebui să menţină sau să dezvolte anumite relaţii cu Alianţa Nord-Atlantică, iar 41 la sută spun că NATO contribuie la securitatea R. Moldova. Participanţii la prezentarea sondajului au discutat mai multe aspecte referitoare la percepţia NATO în Moldova, fiind enunţate şi unele recomandări către instituţiile de stat pentru a se implica mai activ în informarea populaţiei în materie de securitate.

Ediţia a 9 a Buletinului include şi aşte subiecte de actualitate încadrate în tematica cooperării Republica Moldova – NATO.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.