Europarlamentarul Saryusz-Wolski: Rusia își consideră vecinătatea imediată ca fiind sfera sa de influență/INTERVIU

Jacek Saryusz-Wolski este europarlamentar polonez, vice-președinte al Partidului Popular European, precum și membru al comisiei pentru afaceri externe și membru în comisiile parlamentare de cooperare UE-Armenia, UE-Azerbaidjan şi UE-Georgia.

Într-un interviu oferit în exclusivitate portalului Moldova.ORG, Jacek Saryusz-Wolski vorbește despre influența rusă în țările din Parteneriatul Estic, necesitatea soluționării conflictului transnistrean în contextul apropierii Moldovei de Uniunea Europeană, precum și nivelul de pregătire al companiilor moldovenești de a fi competitive pe piața europeană comună înaintea Summitului de la Vilnius.

Moldova.ORG: Cum comentați conflictul economic apărut recent între Ucraina și Rusia?

Jacek Saryusz-Wolski: Conflictul, care s-a diminuat acum, dar care ar putea erupe din nou în orice moment, trebuie să fie privit într-un context mai larg. În termenii cei mai simpli putem spune că este vorba despre geopolitică. Deși embargoul a fost ridicat, efectele și repercusiunile mai pot fi simțite. A fost un semn clar de atenționare pentru Ucraina, dar și pentru alte țări din Parteneriatul Estic.

La moment, produsele alimentare poloneze exportate spre Rusia au cunoscut o examinare mai accentuată la frontiere, lucru care, dacă este menținut, ar putea aduce pierderi considerabile acestui sector economic. Nici nu se pune problema unei coincidențe în aceste două evenimente într-o perioadă de timp atât de scurtă.

În mod paradoxal, acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei au adus rezultate contraproductive decât cele care erau așteptate. Au consolidat poziția pro-europeană a guvernului ucrainean și a opoziției, care poate fi observată în cele mai recente declarații ale ambelor părți, precum că Ucraina este determinată să adopte toate legile necesare și să accelereze procesul de integrare.

Moldova.ORG: Ar putea ca și Moldova să asiste la un scenariu similar, dat fiind faptul că țara urmează să parafeze Acordul de Asociere cu UE?

Jacek Saryusz-Wolski: Rusia s-a exprimat foarte clar – că este gata să întreprindă măsuri similare împotriva țărilor Parteneriatului Estic care vor alege calea integrării europene în detrimentul Uniunii Euroasiatice. Nu există nicio îndoială că Rusia încă își mai consideră vecinătatea imediată ca fiind sfera ei de influență și nu vrea să tolereze orice schimbări ale acestui status.

Moldova este deja sub presiune, folosindu-se aceeași metodă „morcov și băț” pe care o putem vedea în cazul Ucrainei. Șantajul asupra prețului la gaze și sprijinul constant al Rusiei pentru tendințele separatiste din Transnistria sunt un semn că multe altele s-ar putea să mai apară.

Trebuie accentuat faptul că prin intermediul crizei comerciale dintre Ucraina și Rusia, Parlamentul European a criticat dur orice încercări de a limita drepturile la suveranitate și independență ale țărilor din Parteneriatul Estic și ale Uniunii Europene de a modela și stabili relații internaționale. Într-un fel, Rusia a îndrăznit să pună la îndoială principiul fundamental al Actului de la Helsinki.

Moldova.ORG: Pe fondul relațiilor pozitive dintre Moldova și UE, Rusia continuă să consolideze regiunea transnistreană. Este UE pregătită și dispusă să protejeze Moldova de imixtiunea Rusiei în afacerile interne ale acesteia?

Jacek Saryusz-Wolski: UE și-a exprimat sprijinul total pentru aspirațiile europene ale Moldovei și salută progresul pe care țara l-a făcut în ajunul Summitului de la Vilnius. Suportul considerabil al comisarului Guenther Oettinger – care este și unul financiar, pentru construcția gazoductului România-Moldova, care are ca scop diversificarea resurselor energetice, oferindu-i Moldovei mai puțină dependență de gazul rusesc -, este un pas important în direcția respectivă.

Populația din regiunea transnistreană ar trebui să țină cont de faptul că independență față de Moldova nu va însemna independență completă, ci din contra, va fi expusă la un control nelimitat din partea Rusiei. Osetia de Sud și Abhazia sunt exemple dureroase, dar grăitoare despre direcția în care ar putea evolua situația și să fie adusă rapid spre un blocaj de lungă durată care nu aduce niciunul dintre actori la o înțelegere sau rezultat pe care vor să-l obțină. Din aceste lecții trebuie să se învețe.

Moldova.ORG: În ce măsură Transnistria ar putea fi o problemă pentru Moldova în procesul de apropiere de Uniunea Europeană?

Jacek Saryusz-Wolski: În modelarea relațiilor cu toate țările din Parteneriatul Estic, UE ține cont de principiul integrității teritoriale și dreptul la autodeterminare al cetățenilor. Din acest punct de vedere, UE consideră că rezolvarea disputelor teritoriale sau a conflictelor este esențială. Prin urmare, procesul de mediere al conflictului va rămâne un element important al angajamentului Uniunii Europene în Moldova. Chiar și perspectivele europene ale țării, care sunt foarte departe și nefiind discutate la ora actuală, necesită o reglementare pașnică a situației.

Moldova.ORG: Ce teme de acasă îi mai rămân Moldovei înainte de Summitul Parteneriatului Estic?

Jacek Saryusz-Wolski: Să îndeplinească toate criteriile necesare indicate de Comisia Europeană și să ralieze toate schimbările la standardele europene înaintea alegerilor parlamentare din 2014.

Moldova.ORG: Deși încă multe mai trebuie făcute de către guvernul de la Chișinău pentru a ajusta legislația națională la standardele europene, este Moldova pregătită la ora actuală pentru a fi competitivă pe piața europeană?

Jacek Saryusz-Wolski: Această întrebare trebuie să fie răspunsă de însăși Moldova. Negocierea Acordului de Asociere și în particular al Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător nu este doar un proces birocratic de convenire asupra unui text, ci constă dintr-un număr impunător de ajustări legislative și reglementări ale pieții pentru a avea o cooperare economică matură și avantajoasă pentru toți partenerii. Eu consider că, luând în considerare stadiul avansat de pregătire până la Summitul de la Vilnius, Moldova are toate șansele să fie un actor competitiv pe piața comună.

Moldova.ORG: Dacă Moldova reușește să parafeze Acordul de Asociere cu UE la Vilnius, cât ar trebui să mai aștepte țara până când toate documentele sunt traduse și aprobate?

Jacek Saryusz-Wolski: Chestiunile tehnice ce țin de traducerea documentelor și aprobarea acestora nu ar trebuie să constituie un obstacol în întregul proces. Dar este mult mai important să reținem că parafarea reprezintă prima fază – foarte importantă -, dar nu și definitorie, a procesului. Trebuie să urmeze semnarea, ratificarea și implementarea Acordului de Asociere. Iar acestea sunt etapele asupra cărora trebuie să ne concentrăm atenția după Vilnius.  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.