Afirmaţia aparţine Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova Tong Mingtao şi a fost făcută în interviul pentru Moldova.ORG.
– Domnule ambasador, Guvernul chinez şi în acest an şi-a demonstrat disponibilitatea de a susţine Republica Moldova, fiind semnate mai multe memorandumuri de colaborare. Ce domenii acoperă acestea, în ce proiecte urmează să fie investite mijloacele financiare oferite de China ţării noastre.
În anul 2013, prin eforturile comune ale Chinei şi Republicii Moldova, schimburile comercial-economice continuă să se intensifice. Exporturile de vinuri moldoveneşti au început să crească. China a acordat Republicii Moldova 1200 de calculatoare şi 220 de imprimante pentru modernizarea instituţiilor de învăţământ, fiind deja transmis actul de primire-predare. Este în plină realizare proiectul „Sistemul de control al transportului din municipiul Chişinău”. Primul proiect investiţional chinez, în sumă de 1 milion de dolari – un parcc industrial a fost deja lansat. De asemenea, se negociază proiecte de infrastructură. Acestea sunt doart câteva exemple care argumentează cooperarea armonioasă din China şi Moldova. În acest context, menţionez că acţiunile înreprinse de China pentru stabilizarea creşterii economice a ţării, intensificarea reformelor vor avea un impact pozivit pentru activizarea economică şi stimularea creşterii produselor chineze. În următorii 5 an volumul de import al Chinei va constitui 10 trilioane de dolari, iar volumul investiţional va ajunge la 500 miliarde de dolari. Acest fapt ar însemna şi o şansă pentru extinderea cooperării comercial-economice dintre Republica Populară Chineză şi Republica Moldova. Ţările noastre trebuie să profite de această şansă de extindere a cooperării bilaterale, în special de exporturile produselor moldoveneşti, a unor branduri deja cunoscute pe piaţa chineză. De asemenea, este oportună studierea posibilităţilor de colaborarea în domeniile comunicaţiilor, resurselor energetice alternative, tehnlogiilor avansate, infrastructurii, de prelucrarea a produselor agroalimentare pentru a elabora proiecte concrete şi de a extinde aceste sfere. Toate acestea vor contribui la creşterea nivelului de trai ale cetăţenilor din ambele state.
Ambasada Republicii Populare la Chişinău acordă o atenţie sporită acestui mecanism de identificare a noilor posibilităţi de cooperare chino-moldavă.
– Care este impactul crizei economice mondiale asupra economiei Chinei şi cum influenţează cooperarea cu partenerii strategici aflaţi în situaţie de criză?
Începând cu anul 2008, sub influenţa crizei financiare mondiale, şi economiile tuturor ţărilor traversează o perioadă mai complicată, aceestea se relansează cu greu. La momentul actual ritmul creşterii economice a Chinei, precum a tuturor ţărilor în curs de dezvoltare, este încetinit. Or, Guvernul de la Beijing a întreprins un şir de măsuri, paşi concreţi pentru reglementarea şi stabilizarea situaţiei, avânsând în reformele iniţiate. În rezultat, economia ţării îşi revine, fiind constată şi o creştere economică. În lunile iulie-august indicatorii economici prinicipali s-au activizat în sectorul real, preţurile la mărfurile d elarg consum sunt stabile. Societatea are încredere în perspectiva creşteriie economice. Suntem convinşi că tot ce a întreprins Guvernul chinez în contextul depăşirii crizei va da rezultate şi credem în capacităţile şi condiţiile de dezvoltare a ţării.
– Reunificarea Chinei după principiul „O singură ţară – două sisteme” rămâne valabil şi care sunt şanseşele de rezolvare a „problemei taiwaneze”?
Reunificare pe cale paşnică, „O singură ţară – două sisteme” constituie cursul politic primordial al Guvernului chinez. Pe parcursul celor mai bine de 10 ani de la revenirea unităţilor teritoriale Hong Kong şi Macao în albia Patriei, principiul de dezvoltare „ o ţară – două sisteme” se realizează în totalitate şi sunt şi rezultate, recunoscute de comunitatea internaţională.
Taiwanul este parte componentă a Chinei, iar soluţionarea problemei taivaneze, unirea cu Patria este un proces istoric, dorit de întreg poporul chinez, inclusiv de taiwanezi. În ultimul timp ne ghidăm de ideea şi declaraţiile politice despre consolidarea măsurilor de încredere, intensificarea comunicării între cele 2 maluri:
În primul rând, respectarea strictă a poziţiei politice – pronunţarea împotriva „Independenţa Taiwanului”, recunoaşterea „Acordului din 1992” asigură dezvoltarea relaţiilor între cele 2 maluri în direcţia corectă.
În al doilea rând, consultările între cele 2 maluri au dat rezultate pozitive. Deja au fost semnate 10 Acorduri şi mai multe convenţii care au contribuit la soluţionarea unor probleme strigente.
În al treilea rând, s-a deschis circulaţia maritimă şi aeriană, a fost stabilită legătura poştală între cele 2 maluri, care au contribuit la intensificarea schimburilor comercial-economice, circulaţia oamenilor, mărirea investiţiilor.
În al patrulea rând, semnarea Acordului cu privire la colaborarea economică a contribuit la stabilizarea situaţiei economice şi va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării acesteia.
De asemenea, s-a intensificat comunicarea interumană, formându-se o arhitectonică multiaspectuală a acestei cooperări.
În Hotârârea Congresului XVIII-lea al Partidului Comunist Chinez au fost menţionate patru puncte importante în contextul reglementării problemei taiwaneze, reunificarea ţării fiind o sarcină primordială.