Încrederea în CPE, de două ori mai mare decât în PCRM. Comuniştii sunt în regres

Încrederea în partidele Coaliţiei Pro-Europene este de aproape două ori mai mare decât în Partidul Comuniştilor, arată datele utlimului sondaj publicat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, întitulat „Republica Moldova între opțiunea europeană și eurasiatică”. Aceeaşi cercetare relevă că PCRM este în regres faţă de începutul anului curent.

Astfel, potrivit sondajului, în PCRM au încredere 36% din populaţie, în timp ce în partidele componenete ale CPE aproape 60% – 27% în PLDM, urmat de PDM care se bucură de încrederea a fiecărui al patrulea cetăţen şi Partidul Liberal Reformat cu 8%.

Ratingul PCRM a scăzut semnificativ faţă de începutul anului când ar fi obţinut aproximativ 42%, în comparaţie cu 39% în prezent, din numărul celor care au exprimat o opţiune de vot.

De asemenea, nici intenţia PCRM de a provoca o nouă criză politică pentru a fi organizate alegeri anticipate nu este susţinută de majoritatea populaţiei. Astfel, doar o treime din respondenţi ar fi de acord cu alegerile anticipate, în timp ce apropape jumătate s-au exprimat împotriva acestei intenţii a comuniştilor.

Cercetarea mai arată că o mare parte din cetăţeni ar dori modificarea sistemului electoral. Astfel, daca duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la modificarea Constituţiei la capitolul modalitatea de alegere a deputaţilor în Parlamentul ţării, 15% dintre respondenţi ar vota pentru modificarea Constituţiei care ar permite cetăţenilor alegerea deputaţilor doar în bază de circumscripţii uninominale; 22% s-au pronunţat pentru sistemul mixt de vot şi doar16% ar vota contra, păstrând intact sistemul actual;

41 la sută dintre respondenţi cred că cea mai bună soluţie pentru componentele actualei Coaliţii Pro-Europene, aflată la guvernare în Republica Moldova, este ca fiecare partid să participe de sine stătător la următoarele alegeri parlamentare. Totodată, 26% consideră că partidele din Coaliţia Pro-Europeană trebuie să formeze un Bloc electoral comun la alegeri.

Studiul sociologic „Vox Populi – noiembrie 2013. Republica Moldova între opţiunea europeană şi euroasiatică”a fost iniţiat și desfăşurat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova în perioada 21octombrie – 2 noiembrie 2013 pe un eşantion de 1192 de respondenţi din 79 de localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de + 2,8%. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.