Jacek Saryusz-Wolski este europarlamentar polonez, vice-președinte al Partidului Popular European, precum și membru al comisiei pentru afaceri externe și membru în comisiile parlamentare de cooperare UE-Armenia, UE-Azerbaidjan şi UE-Georgia.
Într-un interviu acordat în exclusivitate portalului Moldova.ORG, Jacek Saryusz-Wolski vorbește despre posibilitatea nesemnării Acordului de Asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană la Summitul de la Vilnius care va avea loc la sfârșitul lunii curente, precum și despre pașii pe care Moldova urmează să-i întreprindă după parafarea Acordului.
Moldova.ORG: Potrivit mai multor declarații din partea oficialilor europeni, dar și a presei de la Kiev, Summitul de la Vilnius de la sfârșitul lunii ar putea fi un eșec dacă Ucraina nu va semna Acordul de Asociere. De ce există încă un anumit nivel de incertitudine cu privire la rezultatele pozitive care ar urma să apară pe 28-29 noiembrie?
Jacek Saryusz-Wolski: Informațiile despre întreruperea ședinței parlamentare a Vierkhovna Rada de ieri nu lasă, de fapt, nicio speranță că Acordul de Asociere, respectiv Acordul de Liber Schimb dintre UE și Ucraina va fi semnat. Fără legile care urmau să fie adoptate până acum, inclusiv pe marginea celui mai controversat subiect de a elimina justiția selectivă și a elibera-o pe Iulia Timoșenco din închisoare, Uniunea Europeană nu are nici un motiv să considere că condițiile impuse Ucrainei în luna decembrie 2012 au fost respectate.
Gradul de incertitudine este direct proporțional cu timpul scurs: 11 luni fără a lucra asupra celor mai importante probleme. Timp de câteva săptămâni am asistat la un joc de-a șoarecele și pisica: cu cât ne apropiem de Summit, cu atât mai des data deciziilor finale este amânată. Văzând o lipsă de rezultate tangibile, misiunea Cox-Kwasniewski își amână terminarea mandatului, iar autoritățile ucrainene manifestă un regret infim cu privire la situația de impas.
Acordul de Asociere, care reprezintă deja mai mult de jumătate statutul de membru și constituie o șansă de civilizare pentru generațiile viitoare a căzut pradă unui joc de poker: cine va clipi primul? Cine va menține ritmul un pic mai mult?
Acest lucru nu este acceptabil. Prea multe sunt în joc. Prin urmare, când vine vorba despre Ucraina, nu trebuie să ne mai așteptăm la un oarecare succes la Vilnius. Desigur, Moldova și Georgia vor parafa Acordurile de Asociere, însă gustul amar pe care îl va lăsa Ucraina în cazul unui eșec va fi sentimentul ca ne va copleși după Summit. Ucraina este cea mai mare țară din Parteneriatul Estic și bineînțeles că orice evoluție negativă ar putea provoca efecte de domino în regiune.
Moldova.ORG: Ce se va întâmpla în cazul Moldovei? Va mai fi parafat Acordul de Asociere? Ce se va întâmpla cu regimul de călătorii fără vize în UE?
Jacek Saryusz-Wolski: Moldova este pe drumul cel bun spre obținerea primului pas important – parafarea Acordului de Asociere. Acesta este un succes important al autorităților actuale care au mers uneori pe un drum hopuros. Cu toate acestea determinarea atingerii acestui scop a adus rezultatul scontat.
Trebuie să reținem însă că ne așteaptă și alte etape, chiar mult mai importante: semnarea și ratificarea, urmată de implementarea Acordului. Trebuie să privim înainte, după Vilnius și înainte de Summitul de la Riga din 2015. Moldova trebuie să rămână pe parcursul său ambițios și pro-european pentru a-și realiza scopurile propuse.
În raportul meu, adoptat de Parlamentul European m-am exprimat foarte clar pentru regimurile liberalizate de vize, care ar duce, printre altele și la călătoriile fără vize pentru cetățenii Moldovei.
Parlamentul European va continua să insiste asupra principiului „mai întâi vecinii”, oferind astfel privilegii legate de călătoriile fără vize celor care sunt cel mai aproape de Uniunea Europeană.