Interviu cu deputatul liberal-reformator Ana Guțu, oferit pentru Moldova.ORG.
Doamna Guțu, v-ați așteptat ca decizia Curții să fie cea luată joi?
Am așteptat decizia Curții, o așteptam demult, e adevărat că am vrut să fie coordonată data deciziei cu mine, deoarece sunt deseori în deplasări, am fost pusă la curent cu două zile până la 5 decembrie, dar pentru mine a fost OK, bine că am fost pe loc și mi-am prezentat pledoaria așa cum mi-am propus încă la 12 septembrie.
Ce înseamnă această decizie pentru dumneavoastră, dar și pentru statul Republica Moldova?
Pentru mine e o mare revendicare spirituală și profesională, deoarece sunt lingvist-romanist și s-a făcut dreptate nu doar identității noastre naționale, ci și celei istorice și lingvistice. Pentru statul Republica Moldova este o decizie istorică, ea ar fi trebuit să fie luată mult mai înainte, faptul că în Constituția RM nu se făcea în mod explicit referire la Declarația de independență a RM din 1991 constituia o mare carență, în constituțiile statelor ce s-au debarasat de jugul imperial, gen statele balcanice, statele baltice, se face neapărat referință la momentul creării statelor respective, decizie luată fie prin adoptarea unei declarații, fie prin referendum, fie prin revenirea la statele –subiecte de drept intenațional de până la 1918 etc. De acum înainte, Declarația de Independență a RM din 1991 face parte din norma constituțională, este parte inegrantă a textului constituțional, iar în cazul contradicțiilor, gen denumirea limbii oficiale, postulatele din Declarație prevalează asupra textului din constituție.
Au fost declarații precum că decizia CC va împinge Republica Moldova spre o nouă criză politică, în contextul în care Coaliția Pro-Europeană+PL nu dețin 2/3 din voturi
Nu, este o manipulare, Curtea Constituțională a decis, s-a pus punct la o problemă existențială, mergem înainte. Acum e necesar să fie o consecvență în ceea ce a decis CC, adică, în toate actele naționale și internaționale să fie utilizat glotonimul LIMBA ROMÂNĂ, iar îm cazul altor probleme istorice, gen ocupația din 1812, din 1940, să nu se manipuleze cu alți termeni decât cei indicați în Declarație. Mai mult ca atât, orice încălcare a acestei prevederi a CC urmează a fi pedepsită, inclusiv penal, deoarece aceste posibile încălcări vor constitui atac la regimul constituțional din RM.
Ce părere aveți despre propunerea venită partea PD-ului privind organizarea unui referendum pentru stabilirea limbii de stat?
Să nu uităm că partidele politice sunt culegătoare de voturi pe anumite segmente, consider că poziția PD este una absolut conjucturală, acest partid mizând pe un discurs ambiguu, din punctul lor de vedere, aducător de voturi. Or, organizarea unui referendum pe probleme identitare sau lingvistice este ca și cum ai întreba cetățenii, ce e mai indicat în problema tratării cancerului, chimioterapia sau ventilarea moleculară a sângelui? Speculații au fost și vor mai fi, cu trecerea timpului se vor înnoi și generațiile, care sunt formate în spiritul adevărului științific. E nevoie de asemenea de politici lingvistice adecvate, prin crearea unui departament în cadrul guvernului, care și-ar asuma toate sarcinile ce sunt legate de învățarea limbii române de către întreaga populație a RM, de către minoritățile etnice și naționale, asanarea spașiului lingvistic informațional din RM ș.a.