In capitala, o statie noua de epurare a apei

In decembrie 2006, vor incepe lucrarile de renovare a Statiei de epurare a apei din Chisinau sau de constructie a altei intreprinderi similare. Agentul economic care va finanta lucrarile respective va fi desemnat in urma unui concurs.

in prezent, un grup de experti ai firmei “Kinetik” din Cehia, in comun cu specialisti germani ai Companiei “Energy Investment Group”, elaboreaza studiul de fezabilitate, iar proiectul de renovare a statiei, cu productivitatea de 220,0 mii metri cubi/24 ore, va fi definitivat in decembrie 2006. Serviciul de presa al Societatii „Apa-Canal” ne-a informat ca pretul lucrarilor studiului de fezabilitate constituie 230 mii dolari SUA, iar al lucrarilor de proiectare – 1 mln. 650 mii dolari SUA. Constantin Becciev, directorul intreprinderii „Apa-Canal”, a declarat in cadrul sedintei operative a primariei ca specialistii straini urmeaza sa decida daca statia merita sa fie reparata sau e nevoie sa fie construita alta noua.

Astazi, echipamentul statiei este uzat in proportie de 90 la suta, iar unitatile sunt exploatate la jumatate de capacitate. Mirosul pestilential raspindit prin oras este „un produs” al tehnologiilor uzate fizic si moral. Deseurile sunt aruncate pe un teren de 32 ha si se usuca acolo pentru a fi tratate ulterior. Se preconizeaza ca, pina in anul 2008, sa fie schimbate si retelele de canalizare de cartier, cite 20 km anual. Reconstructia statiei a fost planificata inca in anii 1985-1986. in ’89 au fost gasite surse financiare pentru inceperea lucrarilor, insa, dupa destramarea URSS, constructiile au fost oprite.

Ca exemplu demn de urmat a servit Statia de epurare din Iasi, unde, acum citiva ani, situatia privind asigurarea cu apa potabila era cu mult mai proasta decit cea in care s-a pomenit Chisinaul. Cu investitii de 60 mln. de euro, vechea capitala a Moldovei si-a reconstruit sistemul de epurare a apei. / Natalia Hadirca // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.