Ieri, si-a deschis portile Salonul International de Carte (SIC), editia a XV-a, eveniment menit sa-i adune pentru citeva zile pe iubitorii de carte la Biblioteca Nationala (BN), organizatorul principal al salonului. Traditional, salonul se inaugura pe 31 august, de Ziua Limbii, in acest an, insa, Ministerul Culturii si Turismului a decis sa includa manifestarea in programul guvernamental consacrat aniversarii a 15-a de la proclamarea Independentei R. Moldova, insistind astfel pe schimbarea datei deschiderii SIC pe 27 august.
La ceremonia oficiala de inaugurare, Alexe Rau, directorul BN, a facut o scurta incursiune in istoria SIC, amintind de prima editie, odata cu care „BN intra in drepturile sale, pentru ca pina atunci tot ce trebuia sa faca o biblioteca trecea prin sita Bibliotecii „V.I. Lenin” de la Moscova”. Dintre oficialitati, la festivitate a participat viceministrul Culturii si Turismului, Valeriu Turcanu.
Statistic, editia curenta SIC se prezinta in felul urmator: peste 3500 de titluri de carte scoase la 200 de edituri din 23 de tari ale lumii. Volumele sunt expuse in generoasele, din punct de vedere al spatiului, sali de lectura ale BN. Productia poligrafica din R. Moldova este reprezentata de toate editurile autohtone, exceptind grupul editorial „Litera”. Editurile noastre expun deopotriva titluri proaspete si cele mai importante colectii aparute de-a lungul anilor. Totodata, la SIC participa mai multe edituri din Rominia, dintre care mentionam editurile „Polirom”, „Augusta”, „Princeps edit” s.a. Gratie ambasadelor acreditate la Chisinau, la SIC participa edituri din Cehia, Franta, China, Germania, Polonia, Turcia, Spania, Rusia, Belarus, Ucraina, Italia, India, Japonia, SUA s.a. Mentionam ca o parte din expozitiile de carte din cadrul SIC sunt cu vinzare.
Una din noutatile, de bun augur, a acestei editii consta in vernisarea Salonului presei, o actiune legata de implinirea unui centenar de la aparitia primului ziar editat in limba romina din Basarabia. Publicatia „Basarabia” a fost infiintata in 1906, la initiativa lui Constantin Stere, de catre avocatul Emanuil Gavrilita. Printre semnatarii articolelor se numarau personalitati de talia lui Ion Pelivan, Pan Halippa, Constantin Inculet s.a. Astfel, in scuarul BN si-au prezentat publicatiile cele mai importante ziare de la noi, inclusiv „TIMPUL”. Mentionam ca invitatia BN de a participa la Salonul presei a fost onorata mai cu seama de catre publicatiile de limba romina.
Programul SIC, pe linga expozitia de carte propriu-zisa, include lansari de periodice si de carte ale scriitorilor din R. Moldova si din Rominia, expozitii-eveniment, ateliere de creatie s.a.
Astfel, ieri, in prima zi de salon, a fost inaugurata expozitia „Mihail Bulgakov – Kiev – Moscova – Eternitate” adusa de Fondul filantropic international „Mihail Bulgakov” din Moscova, in cadrul careia sunt expuse fotografii, scrisori, manuscrise ce au apartinut marelui scriitor rus si familiei sale, carti ce-i poarta semnatura. Totodata, in holul BN sunt deschise expozitiile „15 ani de independenta a R. Moldova”, fiind etalat si lotul de carti donat recent bibliotecii de catre presedintele V. Voronin. in Sala de Arte a BN a fost vernisata o personala a marelui nostru plastician Mihail Grecu, pentru data de 30 august, ora 15.00, fiind programate lansarile cartii „Mihail Grecu. Bibliografie” si a albumului „Mihail Grecu. Maestri basarabeni ai sec. XX” (Ed. ARC). O alta actiune interesanta o constituie atelierul traducatorilor, care se va desfasura astazi, la 15.30. in cadrul acestuia va avea loc prezentarea noii conceptii a Serviciului „Literaturile lumii”, dar si dezbateri la tema „Rolul limbilor si al traducerilor in conditiile deschiderii europene”, cu participarea celor mai harnici traducatori de la noi: Em. Galaicu-Paun, Ion Hadirca, Vasile Vasilache si Leo Butnaru.
Salonul isi asteapta vizitatorii pina la 2 septembrie, editia din acest an fiind prelungita pina la o saptamina, pentru ca si studentii, elevii, aflati in vacanta, sa reuseasca sa-i treaca pragul.
Potrivit lui Alexe Rau, bugetul total al manifestarii se cifreaza la 70.000 lei, dintre care 30.000 au fost alocati de catre MCT. / Silvia Bogdanas // Timpul