Judecatoria raionului Floresti a acordat cistig de cauza lui Mihai Vizitiu, 70 de ani, din Soldanesti, si a decis incasarea in folosul acestuia a sumei de 121.918 lei plus taxa de stat in valoare de 3657 lei de la biroul de avocati din oras, ca prejudiciu material. Presa locala a calificat cazul drept neordinar, deoarece se credea ca, din considerente de solidaritate corporativa, reclamantul nu va cistiga acest proces de la avocati.
Istoria a inceput la 21 iunie 1995 cind, prin hotarirea Consiliului raional Soldanesti, cetateanului Vizitiu i s-a eliberat bon de repartitie in casa nr. 6 de pe strada Pacii. insa biroul de avocati, amplasat in acest imobil, a refuzat sa-i cedeze localul. Dupa un maraton de mai multi ani prin instante, in 2003, judecata a recunoscut dreptul reclamantului la imobil. Povestea insa nu se sfirseste aici, pentru ca biroul de avocati a refuzat sa elibereze incinta.
Cetateanul Vizitiu a fost nevoit sa apeleze din nou la judecata. La 26 februarie 2004, Judecatoria Floresti a decis ca institutia respectiva sa fie evacuata cu forta din cladire. Actiunea a fost efectuata de executorii judiciari. Dupa aceasta, Vizitiu s-a gindit sa mai faca un apel in instanta, deoarece pe parcursul a mai bine de zece ani, cit a durat „diferendul” dintre el si avocati, ultimii nu au intretinut imobilul in starea corespunzatoare. Instanta a satisfacut si aceasta cerere a proprietarului casei.
in ultimii ani, la Soldanesti au fost mediatizate si alte cazuri in care batrinii au cistigat procese civile de recuperare a prejudiciilor materiale, indeosebi la instalarea sistemelor de gazificare, obtinind, astfel, de la stat sumele pe care le-au achitat in acest scop, desi, conform legii, lucrarile respective trebuiau sa fie achitate din bugetul local. / Ion Cernei // Timpul