A fost lansat un studiu privind finantarea justitiei

Ieri, Centrul de studii si politici juridice a facut public studiul „Finantarea justitiei in R. Moldova”. Acest studiu a identificat directiile pentru reforma sistemului de finantare a justitiei in R. Moldova in vederea asigurarii independentei financiare a sistemului judecatoresc. Autorii studiului au pornit de la premisa ca principiul separatiei puterilor reprezinta criteriul fundamental pentru interpretarea diverselor reglementari care stabilesc procedurile de functionare a justitiei. Studiul a fost elaborat deoarece in conditiile de austeritate continua a bugetelor de stat, guvernul trebuie sa identifice anumite prioritati nationale de finantare din bugetul de stat. Printre prioritati, neaparat trebuie sa fie si justitia. Analizind sistemul de finantare a justitiei din Moldova, autorii studiului au remarcat urmatoarele: Moldova este singura tara in Europa unde cheltuielile pentru organele procuraturii sunt mai mari decit cele pentru instantele de judecata; cheltuielile pentru organele procuraturii din 2002 au crescut de doua ori fata de cele pentru instantele de judecata; cheltuielile pentru justitie pe cap de locuitor sunt mai mici decit in oricare alta tara din Europa; din toate tarile europene, Moldova are cel mai dezavantajos salariu al judecatorului corelat cu salariul mediu pe tara… Totodata, se mentioneaza ca in Moldova n-ar trebui sa existe nici macar iluzia unei autonomii financiare a instantelor de judecata, deoarece simpli functionari de la Ministerul Finantelor determina care vor fi cheltuielile pentru justitie.

Studiul ofera si recomandari pentru asigurarea independentei financiare a sistemului judecatoresc din R. Moldova. Printre acestea se numara: Cheltuielile pentru instantele de judecata trebuie sa constituie 1,5-2% din bugetul de stat, ceea ce, pentru anul 2006, ar fi 130-170 milioane lei (in proiectul Legii bugetului de stat pentru justitie sunt prevazute doar 35,1 milioane lei); bugetul instantelor de judecata trebuie sa fie format din doua bugete separate: bugetul curent si bugetul investitional; bugetul investitional trebuie sa fie alcatuit in baza unei strategii nationale de dezvoltare a sistemului judecatoresc; salariul unui judecator la inceput de cariera trebuie sa fie de trei salarii medii pe tara, ceea ce la ziua de azi constituie 4000 lei; structura si numarul personalului auxiliar in instantele de judecata trebuie sa fie lasate in competenta presedintelui instantei judecatoresti; guvernul nu trebuie sa participe nici sub o forma la procesul de elaborare a bugetului judecatoriilor. Elaborarea bugetului de stat este in competenta guvernului in ceea ce tine de cheltuielile institutiilor publice subordonate guvernului, dar judecatoriile nu sunt institutii publice subordonate executivului; parlamentul trebuie sa aiba doar un rol consultativ in procesul de elaborare a bugetului justitiei.// Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.