Chisinaul, un sat moldovenesc?

O problema moderna: lipsa indicatoarelor

Acum un an, guvernul Tarlev a aprobat Programul national „Satul moldovenesc” pentru perioada 2005-2015. Conform acestuia, anual se vor aloca: pentru constructia, modernizarea si repararea sistemelor de asigurare cu apa si a retelelor de canalizare – 160 mln. lei; pentru dezvoltarea retelelor de distribuire a gazelor naturale – 200-220 mln. lei, pentru protectia mediului ambiant si sporirea fertilitatii solurilor – 500 mln. lei etc., etc. in total: 45 mlrd. lei (3,6 mlrd. USD).

Anul a trecut, iar satele noastre sunt, in continuare, cufundate in bezna si uitare. Unii cred ca situatia e mai buna in Chisinau, dar si aici problemele roiesc cu duiumul. Una dintre acestea o constituie indicatoarele de pe strazi, institutii sau blocuri de locuit. Mai exact, absenta acestora. Pe strada Serghei Lazo, bunaoara, indicatoarele lipsesc cu desavirsire, la fel ca pe strazile Dosoftei, Varlaam, Columna, ca sa nu mai vorbim de stradelele de la periferii. Numerele au disparut chiar si de pe unele cladiri in care se afla institutii de stat. Singura artera cit de cit amenajata este bulevardul Stefan cel Mare si Sfint.

Am incercat sa aflam unde au disparut indicatoarele pe blocuri, sunind in instantele de resort. Pretorul sectorului Centru, Edward Iaroszewski, spune ca aceasta este, intr-adevar, o problema, dar de solutionarea ei este responsabila Directia generala urbanism si arhitectura a Primariei municipiului Chisinau. Am sunat si aici. Directorul interimar, Nicon Zaporojan, ne-a informat ca toata raspunderea o poarta Directia generala locativ-comunala. Directorul-adjunct al acestei directii, Petru Gontea, ne-a comunicat ca, potrivit informatiei pe care o detine, indicatoarele cu pricina au fost instalate acum doi ani, pe majoritatea strazilor. El a mai mentionat ca indicatoarele sunt puse, de obicei, la inceputul strazii si nu este obligatoriu ca ele sa fie instalate la orice colt, deoarece sunt foarte scumpe.

La rindul sau, pretorul sectorului Botanica, Vladimir Guritenco, este de parere ca inscriptiile cu denumirile de strazi si numerele de pe blocuri trebuie sa figureze pretutindeni. Iar grija principala pentru acestea trebuie sa o poarte intreprinderile municipale. Consilierul municipal Oleg Cernei ne-a spus ca, in 2004, Consiliul municipal a alocat 500 mii de lei pentru procurarea indicatoarelor, care au si fost apoi instalate de catre Firma „Artmed”.

Cu toate acestea, deseori, chisinauienii continua sa rataceasca pe strazi, in cautarea institutiei sau a blocului de care au nevoie. Iar Chisinaul se transforma… intr-un mare sat moldovenesc. / Nicolae Roibu // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.