Sala cu Orga sta sa se prabuseasca

Deja de 10 zile, una dintre cele mai frumoase sali de concerte din Europa, Sala cu Orga din Chisinau, este imprejmuita cu sirma. Administratia Salii a decis astfel sa protejeze trecatorii de eventuale traume provocate de fragmentele care se desprind din elementele decorative ale cladirii.

Potrivit surselor de la Sala cu Orga, citate de agentia „Infoprim Neo”, decizia de a ingradi cladirea a fost luata acum 10 zile, dupa ce o bucata din ornamentul situat pe frontispiciu s-a desprins si a cazut pe trotuar. in prezent, spectatorii vin la concert prin intrarea de serviciu, situata la demisolul cladirii.

inca la sfirsitul anului 2003 a fost ingradit trotuarul de linga Sala cu Orga pe portiunea dinspre strada Vlaicu Pircalab, fara sa inceapa insa lucrarile de restaurare. Directorul Salii, Larisa Zubcu, avertiza, la inceputul anului 2004, ca pe linga starea grava, aproape avariata, a edificiului, un pericol de moarte pentru pietoni il prezinta statuile montate pe acoperis la inceputul sec.20.
Solicitat de Info-Prim Neo, ex-directorul Salii cu Orga, Vasile Voloh, a declarat ca institutia a fost in permanenta „un copil vitreg” al Ministerului Culturii si al Guvernului. Voloh sustine ca a facut nenumarate demersuri pentru reparatia capitala a cladirii, dar starea actuala a acesteia demonstreaza cu prisosinta indiferenta statului fata de un monument de arta, situat chiar in inima capitalei.
in opinia sursei citate, reparatia capitala a Salii cu Orga trebuia sa fie prioritara, si abia dupa aceasta puteau fi cheltuite 35 mil. lei pentru restaurarea Complexului memorial “Eternitate”, 9 mil. lei pentru o reconstructie reprobabila a monumentului lui Stefan cel Mare, si alte 9 mil. – pentru havuzurile si pavajul din scuarul Operei Nationale.

Consultantul Departamentului patrimoniu al Ministerului Culturii si Turismului, Sergiu Cherdivara, a declarat pentru Info-Prim Neo ca valoarea estimativa a reparatiei Salii cu Orga este de 20 de mil. lei. Aceasta suma figureaza in solicitarea adresata de minister Guvernului cu privire la initierea unui Program national de salvare a Salii cu Orga, spune sursa citata. Potrivit lui Cherdivara, cladirea a fost construita, la sfirsitul sec. XIX – inceputul sec. XX, in lipsa unor normative de constructie, de aceea necesita, de urgenta, actiuni de consolidare.

Sala cu Orga din Chisinau este o sala unica in Europa, datorita exteriorului, acusticii si amplasarii sale in inima orasului. in cladirea construita in a.1901 in spiritul clasicismului cu elemente de romantism, de catre arhitectului Seidevan si sub conducerea inginerului Mihail Cekeruli-Kus, in colaborare cu Alexander Bernardarzzi, a fost instalata orga confectionata de firma din Cehia “Righer-Closs”, ce include 4 mii de tuburi in 41 de registre. Specialistii sustin ca orga nu are asemanare cu cele din bisericile catolice din Europa. Ultima reconstructie capitala a cladirii, in care au fost amplasate, de-a lungul timpului, sedii de banci, a fost efectuata in anul 1974, cind a fost inaugurata Sala cu Orga. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.