Asociatia Fostilor Deportati si Detinuti Politici din Moldova (AFDDPM) a organizat, marti, 13 iunie, in scuarul Garii Feroviare, un miting de comemorare a victimelor deportarilor. Actiunea a fost prilejuita de implinirea a 65 de ani de la prima deportare in masa a moldovenilor, organizata de regimul comunist sovietic. La eveniment au participat reprezentanti ai administratiei publice locale, fosti deportati, scriitori, deputati, precum si un sobor de preoti de la biserica „Sfinta Teodora de la Sihla”.
Presedintele AFDDPM, Valentina Sturza, a precizat la inceputul mitingului ca la eveniment a fost invitata si conducerea RM: presedintele Vladimir Voronin, prim-ministrul Vasile Tarlev si spicherul Marian Lupu, insa nici unul dintre acestia nu a onorat invitatia. „Probabil, nu au dorit sa participe la miting pentru ca ii mustra constiinta pentru nesolutionarea problemelor noastre”, a mentionat Sturza.
Fostii deportati sustin ca autoritatile centrale nu le acorda nici un ajutor, ba mai mult, ei se simt tratati „ca niste dusmani”.
Primarul interimar al municipiului Chisinau Vasile Ursu a spus, in discursul sau, ca municipalitatea va acorda cite 500 de lei fiecarui deportat din municipiu, care va depune o cerere in acest sens. El e de parere ca societatea datoreaza mult mai mult acestor oameni, deoarece, sustine Ursu, „nu au fost deportati hotii si tilharii, ci oamenii buni”. Referindu-se taraganarea constructiei unui monument in memoria victimelor represaliilor staliniste, in locul pietrei din scuarul Garii Feroviare, primarul interimar a spus ca nu este doar vina municipalitatii, dar si a fostilor deportati care nu au lansat vreo propunere Primariei privind edificarea monumentului.
Potrivit datelor oficiale, in noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 au fost ridicate si trimise in gulaguri 13.470 de familii de moldoveni, sau 22.648 de persoane, dintre care aproximativ doua treimi erau femei si copii. Mai multi istorici au denumit aceste evenimente „un adevarat Holocaust al rominilor, organizat de regimul comunist sovietic”. // Info-Prim Neo