Virsta reala a Chisinaului poate fi gasita la Vatican si in Mongolia

Municipalitatea impreuna cu istoricii intentioneaza sa stabileasca adevarata virsta a Chisinaului, cercetind arhivele Vaticanului si dovezile istorice aflate in Mongolia.

in cadrul unei mese rotunde la primarie, prilejuita de aniversarea a 570-a de la prima atestare documentara a Chisinaului, cercetatorul stiintific Iurie Colesnic si-a exprimat certitudinea ca cercetarile in arhiva Vaticanului ar putea scoate la iveala o atestare documentara despre Chisinau, in calitate de seliste tatareasca, datind cu 1241. Istoricul mai sustine ca, potrivit unor informatii, in Mongolia, intr-un Muzeu al scrisului, se pastreaza acte din sec. al VIII-lea in care se mentioneaza despre teritoriile pe care astazi este amplasat municipiul Chisinau.

Doctorul habilitat, membru corespondent al Academiei de Stiinte a Moldovei, Andrei Iesanu a declarat ca, deocamdata, prima mentiune despre Chisinau (Chesene) dateaza cu 17 iulie 1436, intr-un document care atesta hotarele mosiilor unui logofat, de unde nu este clar insa ce fel de asezare era. Iesanu a spus ca cea mai plauzibila varianta despre denumirea Chisinaului, de la atestarea „chesene”, este ca aceasta ar fi de provenienta tataro-mongola, ceea ce ar insemna „mauzoleu”. Istoricul spune ca aici, in Evul Mediu ar fi fost inmormintat un mare conducator al hoardelor nomade care devastau aceste teritorii. De altfel, spune istoricul, si denumirea riuletului Bic este tot de provenienta tataro-mongola, ceea ce ar insemna o taxa platita la hotarul dintre doua stapiniri.

Primarul interimar Vasile Ursu a declarat ca municipalitatea va sustine intentiile de cercetare a adevarului istoric de catre un grup de initiativa care sa plece in Italia si in Mongolia. El si-a exprimat speranta ca statele respective vor permite moldovenilor efectuarea cercetarilor.

Ursu a salutat totodata grija pe care o poarta istoricii si cercetatorii stiintifici capitalei R. Moldova, mentionind in acest sens ca multe capitale vecine n-au o enciclopedie, pe cind Chisinaul are una, publicata in 1997.

Odata cu aprobarea Planului urbanistic general, sustine primarul interimar, monumentele de arhitectura, istorie si cultura vor fi protejate si restaurate, iar cele distruse in timp vor fi restabilite, in baza materialul informativ existent.  // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.