Vineri, Asociatia fostilor deportati si detinuti politici din Moldova a pichetat parlamentul in semn de protest fata de recentele modificari la Legea privind reabilitarea victimelor represiunilor politice. Protestatarii nu sunt de acord ca actul respectiv stipuleaza restituirea averii victimelor din contul administratiilor publice locale, care n-au bani nici macar pentru rezolvarea problemelor comunitare de maxima importanta.
„Fostii deportati si detinuti politici din RM au fost reabilitati politic acum 17 ani, dar nici pina in prezent n-au fost despagubiti moral si material”, a spus Valerian Dorogan, unul dintre manifestanti.
„Fostii deportati si detinuti politici din RM au fost reabilitati politic acum 17 ani, dar nici pina in prezent n-au fost despagubiti moral si material”, a spus Valerian Dorogan, unul dintre manifestanti.
Mentionam ca in tari precum Rominia, Ucraina, Rusia si Tarile Baltice aceasta categorie de cetateni a fost reintegrata in toate drepturile pierdute. Proiectul de lege vizind reabilitarea victimelor represiunilor politice a fost prima data dezbatut in 1992, ulterior legea a fost rediscutata in 1995. Oamenii sustin ca noile modificari legislative contin o serie de ambiguitati. Nu-i indicat clar cine este responsabil de achitarea compensatiilor pentru averile confiscate, nationalizate sau luate in alt mod. Lipseste mecanismul de evaluare a pierderilor suferite de catre acestia. Asociatia atrage atentia ca in document nu sunt stipulate clauzele privind achitarea compensatiilor pentru prejudiciile morale. Protestatarii cer formarea unei comisii parlamentare responsabile de remedierea situatiei, la lucrarile careia ar putea lua parte si reprezentantii acestei categorii sociale.
Dupa doua ore de pichetare in zi torida, citiva alesi parlamentari au iesit sa discute cu batrinii. Maria Postoico, vicepresedintele parlamentului, i-a asigurat ca legea votata recent prevede compensarea prejudiciilor nu doar din bugetele locale, dar si din cel de stat. „in cazul in care autoritatile locale nu vor avea posibilitate sa acorde acesti bani, sumele vor fi transferate din bugetul de stat”. Mai mult, deputata comunista a promis protestatarilor ca in Legea cu privire la bugetul de stat se vor indica chiar sumele pentru despagubiri. Oamenii, insa, aveau o pozitie de nezdruncinat. Ei cer sa fie despagubiti doar din bugetul de stat.
Igor Clipii, deputat social-liberal, a anuntat ca, miercuri, fractiunea sa va aduce in prim-planul parlamentului cerintele asociatiei. Social-liberalii intentioneaza sa prezinte legislativului un proiect de lege privind amendarea legii votate recent, proiect in care sa fie incluse amendamentele solicitate de persoanele care au suferit in perioada represiunilor politice din URSS. // Timpul