in pofida caniculei, timp de doua saptamini, in preajma Spitalului de psihiatrie din oraselul Codru, s-a format o „imparatie a gunoiului”. Fiindca pe platourile de acumulare a deseurilor nu mai era loc nici pentru gunoi, locatarii blocurilor din zona aprindeau mormanele de mizerie imprastiate in jurul containerelor supraincarcate. Altii, ca sa nu se apropie de mirosul raspindit de gunoistE, isi aruncau plasele cu deseuri in parcul spitalului. Cea mai mare mizerie se formase la gunoistea de linga Dispensarul de psihiatrie, pe unde administratia spitalului a decis sa construiasca un gard, supranumit de catre locatari drept „zidul berlinez din Costiujeni”. Iar pe un deal din apropierea ospiciului au aparut peste noapte citeva zeci de saltele deteriorate, despre care nimeni nu stie nimic.
Pamintul pe care se afla respectiva gunoistE e „o mica transnistrie”. Administratia spitalului sustine ca „este pamintul nostru, dar gunoiul e al lor”, locatarii considera ca pamintul este al primariei Codru, iar primaria face trimitere la asociatiile acestora. De aceea, in timp ce munti de gunoi cresteau in zona, oamenii nu stiau cui sa i se adreseze pentru a face ordine. „Peste gard de noi, se afla doua asociatii ale locatarilor. Dinsii arunca gunoiul si la ei, si la noi. Tot ce e in ograda spitalului tine de noi, ceea ce e dupa gard nu-i al nostru. Locatarii n-au contracte cu salubritatea. E o problema sociala ce tine de primarie si Serviciul de medicina preventiva”, ne-a spus Mircea Cucu, medic-sef adjunct al Spitalului de psihiatrie. Iar Ion Rusu, mecanic-sef la aceeasi institutie, afirma ca tot pamintul din zona, cu exceptia gradinitelor din fata blocului, apartine spitalului.
Victor Coval, presedintele Asociatiei proprietarilor de locuinte privatizate 50/269, ne-a spus ca asociatia a incheiat contract cu Regia „Autosalubritate” si ca nu are datorii fata de ea. „Cred ca numai primaria ar putea rezolva problema. Dar nu se va face nimic…”. Pe de alta parte, viceprimarul oraselului Codru, Victor Neagu, este de parere ca vina pentru situatia creata o poarta asociatiile locatarilor si ca numai ei isi pot face ordine acasa. Potrivit lui Neagu, „primaria nu are nimic cu asociatia. Trebuie sa se adune toti locatarii, sa puna mina de la mina si sa-si rezolve problemele”.
Solicitat de TIMPUL, Alexandru Bajura, director adjunct pe exploatare al Regiei „Autosalubritate”, a declarat ca gardul pe care-l construieste spitalul impiedica accesul gunoierilor la platoul de acumulare a deseurilor. „Trebuie sa vedem cine a permis constructia gardului, caci spitalul n-are dreptul sa faca samavolnic tot ce vrea. Locatarii ar fi trebuit sa se adreseze imediat la pretura si sa intrebe cine a permis constructia acestuia, daca acolo se afla platoul de acumulare? Atita timp cit o sa fie gardul, nu vom stringe gunoiul”, a adaugat Alexandru Bajura.
intrebat despre motivul constructiei „zidului berlinez din Costiujeni”, Mircea Cucu a mentionat ca „este natural ca Spitalul de psihiatrie sa fie ingrijit si sa aiba gard. Acolo nu-i pamintul oamenilor”. Cucu ne-a mai spus ca nu stie in baza carei decizii se ridica gardul. Iar Ion Rusu ne-a explicat ca administratia spitalului a decis sa ingradeasca astfel parcul spitalului de gunoiste. „Vrem sa scapam de toata murdaria asta din fondul locativ. Ei pot sa faca ce vor, dar noi ne vom ingradi teritoriul”, ne-a spus Ion Rusu.
Unul dintre cei mai harnici locatari, care a strins in cele doua saptamini gunoiul si i-a dat foc este Andrei Blajevschi. El afirma ca a facut acest lucru nu numai ca sa faca curatenie, dar si pentru ca a vazut copii jucindu-se printre mormanele de mizerie.
Mentionam ca, dupa interventia ziarului TIMPUL, simbata trecuta, gunoistea din preajma dispensarului a fost, in sfirsit, curatata, iar platoul de acumulare a deseurilor a fost schimbat in alt loc. in schimb, aceeasi dezordine a ramas la o alta gunoiste din zona, unde, desi containerele au fost descarcate, pe jos se intind „cimpii de gunoi”. Nici saltelele aparute pe deal, despre care medicul-sef adjunct al spitalului neaga categoric ca ar fi fost ale spitalului, nimeni nu s-a incumetat sa le stringa. Alexandru Bajura ne-a spus ca la a doua gunoiste se intra numai pe timp bun, cind nu ploua, fiindca drumul este deteriorat.
in situatia creata, Iurie Pinzaru, seful Centrului medicina preventiva a municipiului Chisinau, considera ca locatarii din zona ar fi trebuit sa se adreseze la linia fierbinte a centrului sau la primarie. „in cazul in care nici spitalul, nici asociatiile locatarilor, nici „Autosalubritate” nu vor dori sa cedeze, oricum va avea cineva de suferit. Dar cel mai mult va suferi populatia”, este de parere Iurie Pinzaru. // Timpul