In conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare si desfasurare a admiterii in institutiile de invatamint superior din Republica, institutiile de invatamint superior organizeaza, in perioada 21-28 iulie 2006, concursul repetat pentru locurile care nu au fost acoperite in rezultatul concursului de admitere in 01-15 iulie 2006.
Dupa primul tur de admitere, in institutiile de invatamint superior din tara cu exceptia Universitatii de Stat de Medicina si Farmaceutica “Nicolae Testemiteanu”, au mai ramas vacante peste 6500 de locuri cu finantare de la buget si prin contract. Aceasta a determinat universitatile sa organizeze etapa II-a de admitere.
Galina Bulat, sefa Directiei invatamint superior si postuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei si Tineretului, a spus ca noul concurs vizeaza specialitatile cu locuri neacoperite. Astfel, candidatii care nu au reusit sa se inscrie la studii sau nu au promovat primul concurs mai au o sansa sa devina studenti. Bunaoara, din numarul total de 6577 de locuri, 600 sint cu finantare bugetara si 5977 – cu plata. In mare parte, au ramas in criza de studenti specialitatile pedagogice, pe cind cele de profil economic au fost asaltate.
Cele mai multe locuri sint propuse de Universitatea Tehnica din Moldova (1567), dintre care 12 – bugetare. La Universitatea de Stat din Tiraspol candidatii pot concura pentru 300 locuri cu finantare bugetara si 715 – in baza de contract. Universitatea de Stat din Moldova a anuntat un concurs suplimentar pentru 700 de locuri contra plata. Universitatea de Stat “Aleco Russo” din orasul Balti mai are 386 de locuri – pentru studii prin contract si 88 fara plata.
La Institutul National de Educatie Fizica si Sport au ramas neacoperite 408 locuri la studii prin contract, iar la Universitatea Pedagogica de Stat “Ion Creanga” – 437 de locuri, dintre care 17 – cu finantare de la buget. La Universitatea Agrara din Moldova au ramas nesolicitate 16 locuri cu finantare bugetara. In acelasi timp, Institutul de Relatii Internationale din Moldova a anuntat 50 de locuri la studii prin contract, Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice – 17 locuri cu finantare bugetara si 11 – prin contract, la Academia de Studii Economice din Moldova ramin libere 30 de locuri de studii cu plata. Alte 1300 de locuri mai sunt vacante la institutiile de invatamint superior privat.
Potrivit lui Bulat, in anul curent, institutiile private nu vor suplimenta numarul de locuri, conform solicitarilor, cum se proceda in anii precedenti, iar admiterea va avea loc in stricta conformitate cu Planul de inmatriculare in institutiile de invatamint superior din tara pentru anul 2006-2007, aprobat de Guvern.
Cererile pentru acest concurs pot fi depuse pina la 28 iulie. De mentionat ca pina in anul curent, turul doi de inmatriculare in institutiile de invatamint superior se desfasura in luna august. // Moldova Suverana