Dupa 15 ani de independenta si 50 de ani dupa reabilitarea victimelor stalinismului, ridicate in Siberia si Kazahstan, in R. Moldova a intrat in vigoare o noua lege, dupa cea din 1992, privind retrocedarea bunurilor confiscate ale victimelor represiunilor politice.
Conform legii intrata in vigoare la 11 august curent, persoanelor supuse represiunilor politice si ulterior reabilitate li se restituie, la cererea lor, bunurile confiscate, nationalizate sau scoase in orice alt mod din posesia lor. in cazul in care acestea nu pot fi restituite, valoarea lor se recupereaza prin achitarea de compensatii, in baza cererii depuse de persoanele reabilitate sau de mostenitorii acestora.
Totodata, cu acordul persoanelor reabilitate sau al mostenitorilor, valoarea caselor confiscate poate fi inlocuita prin recuperarea valorii lor la pretul actual de piata, sau prin acordarea, in mod prioritar, a unui spatiu de locuit. Cei ce urmeaza a fi evacuati din casele retrocedate sunt asigurati de catre administratiile publice locale cu spatiu locativ peste rind. Restituirea bunurilor va fi efectuata tot din contul bugetelor locale.
in lege se mai spune ca in cazul in care bunurile nu s-au pastrat sau nu pot fi restituite in natura, fiind privatizate in conditiile legii, va fi recuperata valoarea lor in forma de compensatie baneasca sau de valori materiale la pretul de piata. Daca valoarea bunurilor nu depaseste 200 mii lei, compensatiile vor fi esalonate pentru o perioada de 3 ani, iar daca suma este mai mare, plata va fi esalonata pentru o perioada de 5 ani.
in acelasi timp, nu se restituie terenurile, padurile, plantatiile multianuale, obiectivele scoase din circuitul civil, precum si alte bunuri confiscate, nationalizate sau scoase in orice alt mod din posesia lor „din considerente ce nu au legatura cu represiunile politice”.
Sub incidenta prezentei legi nu intra persoanele care au fost deja despagubite. // Info-Prim Neo