Panourile publicitare cu votca vor fi inlocuite cu cele dedicate Zilei Republicii

Pina miercuri, din orasul Chisinau vor disparea panourilor stradale in care se face reclama la bauturile spirtoase. Aceasta indicatie a fost data de primarul general interimar al capitalei Vasile Ursu, el fiind deranjat de calitatea estetica a unui panou publicitar. Vasile Ursu a spus ca panourile existente vor fi inlocuite cu altele ce vor contine imagini dedicate Zilei Republicii, aniversarii a 570-a a capitalei, precum si informatii utile pentru chisinauieni.

Nicon Zaporojan, sef interimar al Directiei generale arhitectura si urbanism, formeaza acum o comisie municipala care va examina si aproba amplasarea panourilor publicitare in municipiu. „Interzicerea amplasarii in Chisinau a panourilor publicitare cu bauturi alcoolice nu e atit de semnificativa pentru agentiile de publicitate, caci ponderea lor pe piata este foarte mica – 20 de panouri din 3600. Totusi, acest lucru trebuia sa se faca legal, printr-o initiativa legislativa in parlament, nu prin dispozitia verbala a primarului”, sustine Sandu Osadcenco, directorul Agentiei de publicitate „Neorama”. Specialistul considera ca la aceasta situatie nu se ajungea, daca imaginea respectiva, realizata la un nivel estetic foarte slab, n-ar fi fost acceptata de Departamentul de arhitectura si urbanism. Potrivit Tatianei Laruskina, expert la IDIS „Viitorul”, demult s-a copt necesitatea adoptarii unei legi care ar reglementa piata publicitatii vizuale. Provoaca mirare faptul ca insusi producatorii de reclama n-au avut grija sa puna in discutie aceasta problema.

„Nu-i corect ca restrictia s-a rasfrint asupra intregului domeniu de publicitate a bauturilor alcoolice. Astfel, s-au creat conflicte intre agentia de publicitate si clienti. Acum, clientul va cere despagubiri de la agentul de publicitate, ci nu de la primarie, fiindca n-are un document oficial prin care este informat ca publicitatea lui este interzisa”, spune Osadcenco.

in Chisinau exista citeva retele de publicitate. Ca cineva sa obtina dreptul de a avea un panou publicitar stradal, procedeaza in felul urmator: se adreseaza unei agentii de publicitate ca sa fie elaborata imaginea si sloganul. Este consultat Centrul de terminologie pentru a fi depistate greselile, apoi imaginea este prezentata Departamentului de arhitectura si urbanism, care decide locul amplasarii panoului sau refuza sa acorde spatiu, din cauza calitatii estetice proaste a imaginii. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.