Parlamentul va redresa situaţia privind accesul liber la informaţie

Parlamentul va proceda în actuala sesiune la examinarea unor proiecte de legi care ar redresa situaţia privind liberul acces la informaţie. Acest lucru l-a confirmat astăzi, la Chişinău, preşedintele Legislativului, Marian Lupu, în cadrul Conferinţei "Liberul acces la informaţie: legislaţie, practică, perspective", informează MOLDPRES.

Marian Lupu porneşte de la faptul că accesul la informaţie este un drept vital şi o premisă fundamentală în rezolvarea problemelor cotidiane. "Important, însă, este să ştim ce şi cum să cerem. Cu regret, în Republica Moldova se constată un deficit de cultură a accesului la informaţie atît la nivelul autorităţilor publice, cît şi al cetăţenilor. Această inconvenienţă trebuie eliminată prin deschiderea autorităţilor publice şi cultivarea cetăţeanului responsabil", a accentuat spicherul.

Preşedintele Parlamentului consideră că accesul la informaţie este "o piatra de încercare a statului în materie de asigurare a drepturilor fundamentale", dar asigurarea acestui drept înseamnă şi crearea unui mediu favorabil exercitării altor drepturi conexe, cum este libertatea de exprimare, dreptul la opinie, libertatea presei, fără de care o societate nu poate pretinde a fi democratică. "Informaţia de interes public este un bun faţă de care există nu doar dreptul cetăţeanului de a o accesa, ci şi obligaţia corelativă a exponenţilor puterii de a o aduce la cunoştinţa acestuia. Anume informarea sistematică şi corectă a cetăţeanului îl face pe acesta mai responsabil şi mai activ în viaţa publică", a subliniat el.

În opinia lui Lupu, de măsura în care autorităţile publice reuşesc să instituie un context de accesibilitate pentru afirmarea legitimităţii sale depinde nivelul încrederii reciproce dintre acestea şi cetăţeni. "E tot mai dificil să concepi astăzi o instituţie de stat fără o structură de legătură cu publicul, cum ar fi un birou de informare, un purtător de cuvînt sau o "linie fierbinte", menirea cărora este să contribuie la realizarea nestingherită a "dreptului de a şti", a spus preşedintele Parlamebntuluui.

Potrivit lui Lupu, Republica Moldova s-a antrenat în procesul ireversibil de integrare europeană, ceea ce are o semnificaţie aparte pentru îmbunătăţirea situaţiei în domeniul accesului la informaţie. Spicherul şi-a exprimat convingerea că "acum, autorităţile publice înţeleg mai bine ca oricînd importanţa garantării accesului la informaţie, mai ales datorită avantajelor de credibilitate, eficienţă şi responsabilitate pe care o comportă deschiderea către publicul larg".

Conferinţa anuală "Liberul acces la informaţie: legislaţie, practică, perspective" îşi ţine lucrările la Chişinău, în zilele de 26 şi 27 septembrie, în incinta Bibliotecii "B.P.Hasdeu". La for participă experţi din România, Estonia, SUA, Ucraina, Ungaria, Republica Moldova, reprezentanţi ai organismelor internaţionale de drept. // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.