Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu reprezentanţii Asociaţiei "Cernobîl", informează MOLDPRES în baza unui comunicat al Serviciul de Presă şi Imagine al Legislativului.
Marian LUPU a menţionat că deputaţii Parlamentului Republicii Moldova acordă o atenţie sporită problemelor cu care se confruntă această categorie a populaţiei. "Actele de eroism şi jertfire de sine ale dvs. nu trebuie uitate şi urmează să cooperăm pentru a asigura o protecţie socială adecvată tuturor participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, precum şi membrilor familiilor acestora", a subliniat Preşedintele Parlamentului.
Tudor Căpăţînă, Preşedintele Asociaţiei "Cernobîl", a adresat mulţumiri autorităţilor R.Moldova pentru susţinerea acordată în ultimii ani persoanelor care au avut de suferit de pe urma exploziei de la Centrala Atomo-electrică de la Cernobîl. În special, Tudor Căpăţână a menţionat că au fost soluţionaţă problema acordării creditelor preferenţiale şi indexării pensiilor şi îmbunătăţite condiţiile de asistenţă medicală.
Totodată, reprezentanţii asociaţiei au solicitat sprijinul autorităţilor centrale în soluţionarea problemei aprovizionării cu produse alimentare necesare pentru eliminarea radionuclizilor nocivi din organism. În opinia membrilor asociaţiei, legislaţia necesită modificări care să permită achitarea echivalentului în bani a acestor produse, întrucât ar fi practic imposibilă distribuirea produselor în lipsa unor reţele specializate de magazine pe întreg teritoriul ţării.
Membrii asociaţiei au solicitat şi suportul autorităţilor în construcţia unui Memorial al victimelor catastrofei de la Cernobîl, proiectat anterior de a fi amplasat pe strada Trandafirilor din Chişinău, dar care, din lipsa mijloacelor financiare, nu poate fi construit. În cadrul Memorialului, membrii Asociaţiei "Cernobîl" au iniţiat şi ridicarea unei biserici, care este construită doar în proporţie de 30 la sută şi pentru finisarea căreia mai sunt necesare circa 5 milioane lei.
În acelaşi timp, membrii asociaţiei au atenţionat asupra faptului că deşi a fost repartizat un teren pentru construcţia unui bloc de locuit cu 80 de apartamente pentru cei afectaţi de avaria nucleară de la Cernobîl, în prezent la acest obiectiv nu sunt efectuate lucrări, construcţia fiind stopată la stare incipientă.
"Întrucât în Bugetul de stat pentru anul curent nu au fost alocate resurse financiare pentru lucrări de construcţie la blocul de locuit şi la Memorialul victimelor catastrofei de la Cernobîl, urmează să examinăm alocarea de fonduri din buget abia la momentul rectificării Bugetului de stat", a precizat Marian LUPU.
De asemenea, preşedintele Legislativului a spus că va vizita Memorialul victimelor avariei de la CAE Cernobîl pentru a evalua etapa la care se
află lucrările de construcţie. Totodată, Parlamentul va include pe agenda sa de lucru chestiuni privind îmbunătăţirea dimensiunii legislative ce vizează asigurarea protecţiei sociale a persoanelor afectate de urmările exploziei de la Cernobîl.
La întrevedere a fost prezent şi Vladimir Eremciuc, vicepreşedintele Comisiei pentru protecţie socială, sănătate şi familie.
Asociaţia "Cernobîl" numără în prezent peste 3000 de membri, inclusiv 500 de membri în localităţile din partea stângă a Nistrului. În prezent, în R.Moldova sunt 1600 copii născuţi în familii afectate de catastrofa nucleară de la Cernobîl. // Moldpres