„Hyde Park”: riscam sa fim inchisi fara vina

Moldova.ORG – Doi membri „Hyde Park” – Oleg Brega şi Gheorghe Lupusoru, care au participat, la 30 aprilie 2008, la o acţiune de protest în faţa Palatului Naţional, în timp ce se desfăşura festivitatea prilejuită de semicentenarul Televiziunii Naţionale, au fost citaţi pentru astăzi, miercuri, 7 mai 2008, la judecatoria sectorului Buiucani din Chişinău. Împreună cu ei la judecată au fost citaţi încă doi martori în proces – Ghenadie Brega, cameraman la EU TV, care a filmat ceea ce se întâmpla la miting, şi Anatol Hristea-Stan, care se afla la mică distanţă de ceilalţi şi a făcut câteva imagini fotografice pe telefonul mobil.

Într-un apel-solicitare de ajutor, remis către reprezentanţii organizaţiilor internaţionale care monitorizează respectarea drepturilor omului în R.Moldova, „Hyde Park” atrage atenţia asupra unui şir de abuzuri comise, în ultimele luni, de unii reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne faţă de membrii şi simpatizanţii Asociaţiei. „Mitingurile de protest şi acţiunile culturale iniţiate şi desfăşurate de noi, faptul că am monitorizat, filmat sau fotografiat întrunirile iniţiate de alţii, inclusiv dosarele expediate de noi la CEDO – pentru toate aceste lucruri suntem harţuiţi în permanenţă prin arestări, procese de judecată şi amenzi”, se arată în apelul „Hyde Park”.

Din document mai aflăm că cei patru, participanţi şi martori la acţiunea de protest, au fost arestaţi şi ţinuţi timp de 20 de ore la comisariatul de poliţie Buiucani, iar pe 1 mai au fost duşi la judecată, fiind învinuiţi de ultragierea organelor de poliţie şi de tulburarea ordinii publice, deşi, susţin ei, mitingul lor era unul paşnic şi legal. Cei patru susţin că dosarele lor sunt fabricate la comandă. Ei spun că nici în momentul arestării, dar nici peste 5 ore după arest, lor nu li s-a spus nimic despre învinuirile care li se aduc. Ei mai afirmă că persoanele care i-au arestat, i-au percheziţionat şi le-au sechestrat bunurile personale nu s-au legitimat şi nu le-au explicat drepturile. Mai mult, le-a fost interzisă consultarea avocaţilor până la proces.

„V-am fi recunoscători, dacă aţi binevoi să trimiteţi un observator la aceste procese, deoarece există riscul să fim închişi fără vină”, aflăm în finalul apelului remis de „Hyde Park”.

Potrivit preşedintelui Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, Ştefan Urâtu, în R. Moldova îşi desfăşoară activitatea în jur de 10 organizaţii neguvernamentale şi cam tot atâtea internaţionale, care monitorizează respectarea drepturilor omului. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.