Unul dintre cele mai bune spectacole din cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Scenice BITEI–2008 a fost "O poveste foarte simplă" de Maria Lado, producţie a Teatrului Naţional "M. Eminescu" din Botoşani.
E o montare nouă (premiera a avut loc in aprilie curent), realizată de un cunoscut regizor georgian, Andro Enukidze, care a ştiut să imbine ingenios lumea crudă a oamenilor cu cea a animalelor, mai caldă, mai visătoare, prezentându-ne şi preocupările cotidiene ale ingerilor, deloc spectrali, ba dimpotrivă, foarte reali, coborâţi pe pământ cu treburi, nu doar pentru a zbura. Regia nu e una agresivă, ci echilibrată, aparent spontană, toate componentele ei funcţionează ireproşabil, notele groteşti fiind estompate de o ingenuitate a personajelor pentru care cea mai importantă valoare a vieţii este insăşi viaţa. In tandem cu regizorul din Georgia a lucrat la acest spectacol coregrafa Victoria Bucun din Chişinău, ea a semnat mişcarea scenică. Din distribuţie fac parte minunaţii actori botoşeneni Gina Pătraşcu, Dana Bucătaru, Mihai Donţu, Irina Mititelu, Volin Costin, Sorin Ciofu ş.a.
Aplauze indelungi au urmat şi după cele două spectacole prezentate de Teatrul Kyiv Modern–Ballet (Ucraina) in frunte cu Radu Poclitaru, coregraf originar din Chişinău – "Ploaia" şi "Carmen TV". Dansatorii din această trupă au vârsta de 20–21, coregraful a mizat pe deschiderea lor in faţa unor formule noi, curajoase, nonconformiste, limbajul scenic cucerind prin spiritul de libertate şi printr-o energie debordantă.
Specialiştii din domeniul teatrului, studenţii de la actorie, teatrologii şi ziariştii au avut şansa de a urmări in sala mică a Naţionalului din Chişinău şi un atelier original de machiaj scenic, susţinut de Margareta Sudaricov, machieuză la Teatrul "E.Ionesco". Ea ne-a arătat cum o faţă de actor se transformă in mod halucinant, intruchipând un personaj evadat parcă din filmele de groază.
In scuarul din faţa Teatrului Naţional de Operă şi Balet, Teatrul A, Gliwice din Polonia a prezentat, vineri seara, spectacolul "Exultet" ("Bucuraţi-vă"), in care eroii principali erau Focul şi Apa. La acest show cu flăcări, muzică şi dans a participat şi publicul autohton, care pentru prima dată a contactat, datorită polonezilor, cu un gen foarte răspândit in Europa, teatrul de stradă.
Bienala Teatrului "E. Ionesco" s-a incheiat duminică, 1 iunie 2008, cu reprezentaţia electrizantă a unei trupe spaniole de dans flamenco, intitulată "Parfum de Malaga" (Irina Nechit).//JURNAL de Chişinău