Planeta Moldova, cea mai mare diaspora din lume

Raportat la populatie, diaspora dintre Prut si Nistru este cea mai mare din lume. Desi de la aparitie, Repubica Moldova s-a remarcat mai degraba prin exodul cetatenilor sai, din 1990 incoacee, este greu de vorbit despre o "diaspora moldoveneasca".

O intreaga pleiada de intelectuali romani au venit din Basarabia in Romania dupa ocupatia sovietica din 1940, relateaza Gardianul in editia online.

Dupa 1990, odata cu aparitia pe harta a noului stat R. Moldova, situatia se schimba. Diaspora moldoveneasca s-a largit vizibil, mai mult de nevoie. Migrarea masiva a celor peste un milion de cetateni a facut ca astazi diaspora moldoveneasca sa fie raspandita in lume.

Astazi, "ai nostri" sunt peste tot, atat in vest cat si in est. Actuala diaspora se poate imparti in cateva categorii, inegale cantitativ sau calitativ: romanii / moldovenii din Romania, romanii / moldovenii din Rusia (cei care s-au adaugat celor deportati sau urmasilor acestora), romanii / moldovenii din Occident.

Revenind la categoriile anuntate, prima categorie pe care trebuie sa o avem in vedere este compusa din cei care pleaca din spatiul R. Moldova si se muta in Romania. Sunt din ce in ce mai multi si din ce in ce mai cunoscuti.

Sunt 11 nume noi de basarabeni recent realizati peste Prut (Romania), pe langa cele pe care le cunoastem deja – Anastasia Lazariuc, "Planeta Moldova", Arsenie Toderas, Anna Lesko, fratii Vaculovschi, Tania Popa (actrita la Teatrul National din Bucuresti), Tina Geru (interpreta), Petrica Ciobanu (actor), Victoria Bucun (coregrafa), Veceslav Ciuhrii (director "InsecFarm"), Nicolae Petrov (presedinte "CarpatAir").

In prezent, aproximativ un sfert din populatia apta de munca din Moldova se afla peste hotare, arata studiul "O analiza a legaturilor existente intre comunitatile moldovenesti de peste hotare si patria lor" . O buna parte dintre acestia muncesc in Occident ( Italia, Spania, Portugalia etc.). //Ziare.com

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.