Sute de persoane au comemorat la Chisinau victimele deportarilor stalinist-comuniste

Cateva sute de persoane, in mare parte victime ale represiunilor staliniste, au participat la 13 iunie curent la mitingul de comemorare a victimelor primului val de deportari in masa de la 13 iunie 1941.

Evenimentul a avut loc in scuarul Garii feroviare din Chisinau, de unde acum 67 ani, peste 300 de vagoane incarcate cu oameni au plecat in Siberia sau in Kazakhstan. Mitingul a inceput cu o slujba de pomenire, oficiata de preoti ai viitoarei biserici care va fi edificata in memoria celor deportati.

Presedinele Asociatiei fostilor deportati si detinuti politici, Valentina Sturza, a declarat ca in noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 regimul stalinist a deportat zeci de mii de oameni si ca actuala conducere comunista pana in prezent nu si-a onorat obligatiunile morale fata de victimele celor doua valuri de deportari, iar seful statului refuza in fiecare an invitatia de a participa la comemorarea victimelor deportarilor din 1941 si 1949.

Sturza a mentionat ca in acest an au fost invitati la miting si presedintele Parlamentului Marian Lupu si premierul Zianida Greceanai, insa cea din urma nu a dat curs invitatiei, cu atat mai mult, ca face parte dintr-o familie de moldoveni deportati.

Jurnalistul si cineastul Boris Movila a declarat la randul sau, ca Romania este impanzita de monumente in memoria victimelor si ca pana in prezent in capitala Moldovei nu a fost instalat nici un monument al victimelor genocidului din 1941 si 1949.

Prezent la eveniment, primarul de Chisinau Dorin Chirtoaca a declarat ca isi asuma responsabilitatea ca in scuarul Garii feroviare din Chisinau sa fie edificat un monument in memoria celor deportati.

Potrivit statisticilor, in noaptea intre 12 si 13 iunie, 1941 din Moldova au fost deportate in Siberia si Kazakhstan 22 648 de persoane // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.