Maltratarile condamnatilor sunt in permanenta crestere

Detinutii in Moldova sunt torturati, accesul ONG-lor in penitenciare este admis in dependenta de gradul de loialitate fata de Ministerul Justitiei si a administratiilor penitenciarelor, insasi administratia penitenciarelor stimuleaza tortura detinutilor, iar mecanismele de protejare impotriva torturii in penitenciare lipsesc.

Concluziile au fost prezentate de reprezentantii Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului (CHDOM), la 20 iunie curent, in cadrul conferintei de presa „Care este legatura intre tortura si coruptie in Republica Moldova”.

La conferinta au fost prezenate cazurile detinutului Serghei Bezman care a fost impus sa manance propriile petitii, a fost maltratat si se afla de 8 zile in greva foamei fara nici o reactie din partea Comitetului pentru plangeri; cazul condamnatului Arend Thomas, cetatean al Germaniei, care a facut reparatie deja in 3 odai, fiind purtat din penitenciar in penitenciar; s-a raspuns la intrebarea de ce nici unul din cei 14 colegi ai detinutului Ion Popov nu stiu cum acesta s-a pomenit cu vanatai pe maini, cu nasul si craniul traumate; de ce in penitenciarul nr.8 din Bender a fost oprita furnizarea apei, energei electrice si termice din anul 2002, iar mama detinutului Burca Lilian a povestit cum fiul sau a fost stropit cu clor si batut bestial de politisti, si a carui mana a fost pusa in ghips abia peste 10 zile.

Presedintele CHDOM Stefan Uratu a comunicat ca poate interveni cu greu in cazurile respective, pentru ca de multe ori accesul Comitetului in penitenciare este limitat, chiar daca are permisiunea Ministerului Justitiei. Uratu a mai exemplificat ca la cererea de a-l vizita pe detinutul maltratat Burca Lilian, Directorul Departamentului Institutii Penitenciare Vladimir Trofim a raspuns ca este ocupat si ca va oferi un raspuns, conform legii, timp de 30 de zile.

La randul sau, directorul executiv al CHDOM, Teo Carnat, a declarat ca abuzurile vor scadea numai in conditiile unei transparente totale si a instruirii solide a lucratorilor din penitenciare in domeniul drepturilor detinutilor.

Potrivit lui Carnat, numarul plangerilor despre tortura in penitenciare, semnalate Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, este de cca 2-3 pe zi si este in permanenta crestere din anul 2006 // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.