DIP respinge declaraţiile Comitetului Helsinki

Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP) respinge declaraţiile Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM), potrivit cărora DIP împiedică accesul reprezentanţilor CHDOM la deţinuţi, iar cei din urmă se află în condiţii inumane de detenţie, fiindu-le aplicată şi forţa fizică.

Într-un comunicat al DIP, citat de Agenţia INFOTAG, se spune că respectarea şi garantarea drepturilor deţinuţilor “este una din priorităţile activităţii administraţiei penitenciare, motiv pentru care sînt întreprinse numeroase acţiuni pentru asigurarea implementării standardelor naţionale şi internaţionale în domeniul detenţiei, printre care îmbunătăţirea şi crearea condiţiilor adecvate de detenţie”; aceste obiective sînt realizate cu sprijunul mai multor organizaţii internaţionale printre care şi Fondul ONU pentru Populaţie, Consiliul Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Organizatia pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

“În baza acordurilor de colaborare cu DIP, Agenţia Elveţiană pentru Cooperare şi Dezvoltare a finanţat 85% din lucrările de reconstrucţie a blocului locativ din penitenciarul pentru femei de la Rusca, 15% din lucrăi fiind finanţate de Guvern. Din 2008, activitatea sistemului penitenciar este monitorizată de Comitetul European pentru prevenirea tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante care, a apreciat pozitiv eforturile administraţiei penitenciare în vederea asigurării drepturilor deţinuţilor. Deţinuţii nu sînt supuşi tratamentelor degradante din partea colaboratorilor penitenciarelor. În cazul în care aceasta totuşi se întîmplă, în privinţa colaboratorilor se aplică cele mai drastice masuri, inclusiv pînă la concedierea din cadrul sistemului penitenciar şi atragerea la raspundere penală”, susţine DIP.

În comunicat se mai spune că asociaţiile obsteşti pot vizita penitenciarele doar respectind procedurile prescrise şi cu permisiunea administraţiei penitenciare. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.