Moldova.ORG – La 6 iulie se implinesc 59 de ani de la deportarile masive ale cetatenilor, operate de catre regimul comunist pe teritoriul Republicii Moldova. In 1949, peste 11000 de familii au fost fortate sa ia calea Gulagului stalinist, casele si alte bunuri, fiindu-le confiscate de catre puterea sovietica.
Nici dupa 59 de ani, de la cele mai tragice evenimente care au urmat razboiul si foametea, acestor oameni nu li s-a facut dreptate, constata Partidul Liberal Democrat din Moldova. Multi dintre ei umbla si astazi prin instante pentru a-si recapata bunul nume, iar procesul de reabilitare a victimelor deportarilor se desfasoara lent si este excesiv de birocratizat.
Dupa cum a comunicat astazi serviciul de presa al PLDM, incercarile victimelor de a-si redobandi averile si alte bunuri confiscate le provoaca celor care au supravietuit exilului siberian noi umilinte, autoritatile comuniste manifestand o ostilitate fatisa fata de acest proces.
Foarte putini sunt cei care si-au redobandit casele, iar despagubirile financiare sunt departe de a acoperi efectele anilor petrecuti in Siberia.
PLDM solicita autoritatilor publice centrale si locale sa dea dovada de responsabilitate fata de fostii deportati, mai ales in ceea ce priveste reabilitarea si retrocedarea averilor, iar Guvernului si autoritatilor municipiului Chisinau sa urgenteze inaltarea unui monument consacrat memoriei zecilor de mii de deportati in perioada 1941-1949.