Luni seară, echipajul avionului SAAB 2000, care a aterizat forţat la Timişoara, a revenit la Chişinău. Colegii de la „Moldavian Airlines” şi „Carpatair”, dar şi cetăţenii de rând, au venit să-i întâlnească şi să-i aplaude pe cei care, de sâmbătă, sunt „eroii noştri”.
Stânjeniţi de prezenţa presei, piloţii au spus cu seninătate că nu se consideră eroi şi că doar şi-au făcut treaba. Deşi toată presa românească, dar şi cea europeană, a avut de spus numai de bine, ei şi până acum parcă nu realizează ce li s-a întâmplat. Oamenii simpli le sună acasă şi le transmit cuvinte de laudă. Şi Iurie Zidu, director interimar la Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile, a venit să întâlnească echipajul – pe cei doi piloţi, Iurie Oleacov şi Leonid Babivschi, şi pe cele două însoţitoare de bord, Natalia Borozan şi Violeta Ţâbulschi. Funcţionarul a spus că s-a adresat în legătură cu acest caz preşedintelui RM şi prim-ministrului cu propunerea ca membrii echipajului să fie decoraţi. Zidu a lăudat profesionalismul piloţilor făcând comparaţie cu accidentul aviatic din ajun de pe Aeroportul din Amsterdam. „Sunt cazuri când pe vreme bună, pe un aeroport bun, un avion nu poate evita un accident, dar sunt şi cazuri când pe vreme proastă, piloţii se descurcă excelent”, a spus directorul interimar de la ASAC.
Piloţii au povestit că li s-a întâmplat pentru prima oară o aterizare forţată, chiar dacă la fiecare jumătate de an exersează acest tip de exerciţiu la simulator şi îl consideră dintre cele mai uşoare. Comandantul de navă Iurie Oleacov a spus că a observat defecţiunea la roata din faţă la distanţa de 10 km de aeroport. „Am făcut toate procedurile care se cuveneau în situaţia de urgenţă. Am ratat o primă tentativă de apropiere pentru a confirma că avem într-adevăr probleme cu roata din faţă. Am recurs la alte procedee după care am cerut situaţia de urgenţă pe aeroport. Am aterizat forţat, nimic special”, a relatat Oleacov. Nicolae Petrov, directorul companiei, a spus că la Timişoara a fost un incident, nu un accident. „Accidentul este atunci când aeronava este avariată grav sau când este rânit cineva. În cazul nostru toţi pasagerii au ieşit absolut nevătămaţi”, a spus Petrov. Potrivit directorului, doar nouă din cei 47 de pasageri au avut destinaţia finală Timişoara. „Faptul că nimeni dintre cei care trebuiau să zboare mai departe nu a renunţat la călătorie vorbeşte despre profesionalismul echipajului”, a adăugat directorul „Carpatair”.
SAAB-ul implicat în incidentul de la Timişoara a fost produs în 1997, fiind considerat un avion tânăr, deoarece o navă este exploatată circa 30 de ani. În ianuarie, împreună cu toate avioanele moldoveneşti, a trecut o expertiză europeană, dar nu s-a constatat nicio problemă tehnică. O comisie de specialitate a Ministerului Transportului din România investighează cazul ca pe viitor să fie prevenite astfel de situaţii.
Nota: La 3 martie, Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat decretul privind conferirea de distincţii de stat membrilor echipajului aeronavei SAAB-200 a Companiei „Carpatair” pentru înaltul profesionalism şi spiritul de sacrificiu manifestate în situaţia excepţională apărută în timpul efectuării cursei aeriene Chişinău-Timişoara.
În conformitate cu decretul semnat de şeful statului, de „Ordinul de Onoare” s-au învrednicit piloţii Leonid Babivschi şi Iurie Oleacov; de Medalia „Meritul Civic” – însoţitoarele de bord Natalia Borozan şi Violeta Ţîbulschi.