Schelete de mastodonti, stramosi ai elefantilor, care au locuit pe actualul teritoriu al Republicii Moldova cu aproximativ 5-11 mln de ani in urma, au fost gasite pentru prima data la Chisinau. Au fost descoperiti si doi fildesi. Descoperirea a avut loc vineri seara, la lacul Valea Morilor din capitala.
Teodor Obada, cercetator stiintific la Institutul de Zoologie al Academiei de Stiinte a Moldovei, care s-a aflat la Valea Morilor, a precizat pentru agentie ca descoperirea este unica. Oase de mastodonti sint gasite in Republica Moldova o data la aproximativ 25 de ani. Este pentru prima data cind se descopera oase cu o astfel de vechime. Savantul presupune ca oasele apartin mai multor indivizi de mastodonti. Un mastodont avea greutatea de 1,5-2 tone si o inaltime de pina la 2 metri. Oasele sint impastiate pe o suprafata de circa 900 metri patrati.
Pina la ora actuala, la Valea Morilor s-au gasit doi fildesi, fragmente de coaste, oase de la laba, 12 vertebre de mastodonti. In prezent, savanti de la Institutul de Zoologie si de la Muzeul National de Arhelogie si Istorie a Moldovei efectueaza lucrari de salvare a scheletului. Virsta aproximativa si specia mastodontului urmeaza a fi precizate de savanti conform argilei nisipoase a lacului. Pentru a sti exact de ce specie este mastodontul, trebuie gasit macar un dinte.
Potrivit lui Obada, prin descoperirea respectiva se va putea determina ce specie de mastodonti a trait cu 5-12 mln de ani in urma pe actualul teritoriu al Republicii Moldova, care este diferenta dintre aceste specii si alti indivizi de mastodonti care au locuit in alte regiuni ale Europei. In cazul in care vor fi gasiti si dinti de mastodonti, dupa finalizarea cercetarilor, vom avea, posibil, un exponat unic, a subliniat Obada. Totodata, descoperirea va ajuta la determinarea ciclurilor de schimbare a climei in regiune. Scheletele de mastodonti urmeaza a fi expuse la Muzeul Institutului de Zoologie.
Ultima data, oase de mastodonti care au locuit cu 800 mii de ani in urma au fost descoperite la cariera Otovasca, intr-o suburbie a Chisinaului, in anii 1984 si 1989-1990. Cu 5-11 mln de ani in urma, pe teritoriul Republicii Moldova era o clima subtropicala, aici fiind paduri si savane. La Muzeul National de Arheologie se pastreaza in prezent un dinte de elefant sudic, care a trait pe actualul teritoriu al tarii cu circa 1,5 mln de ani in urma.