Unele cupluri nu au mai ajuns la nunta de aur

25 de cupluri din Chişinău şi-au sărbătorit, sâmbătă, nunţile de aur. Unii au depus încă în luna noiembrie 2008 cereri pentru a fi omagiaţi, dar deoarece conturile primăriei au fost blocate, ceremonia a putut fi organizată abia la 20 martie.
Între timp, două persoane au decedat şi nu au mai reuşit să-şi reînnoiască jurământul la Starea Civilă.

Sâmbătă, la Oficiul Central al Stării Civile din Chişinău era mare animaţie. Cele 25 de cupluri, care şi-au sărbătorit 50 de ani de căsnicie, au venit însoţite de prieteni, nepoţi, strănepoţi, copii şi chiar nănaşei. „Tinerii însurăţei” şi-au reîmprospătat jurămintele în cadrul unei ceremonii civile.
Sărbătorirea nunţilor de aur împreună cu municipalitatea capitalei este o tradiţie care vine din 1997. De atunci şi până în decembrie 2008, când, printr-o decizie a Ministerului Justiţiei, fuseseră blocate conturile primăriei, la fiecare sfârşit de lună 15-25 de cupluri îşi serbau nunţile de aur. De-a lungul anilor, au fost omagiate 2286 de cupluri. Evident, primăria le oferă „tinerilor însurăţei” cadouri – câte un buchet mare de flori şi câte o mie de lei. Aceştia mai primesc o adeverinţă de căsătorie şi sunt înregistraţi în cartea de stat a Oficiului Stării Civile. „Este o tradiţie frumoasă. Oamenii sunt mulţumiţi, unii, copleşiţi de emoţii, încep chiar a plânge. Din păcate, câte un membru din două familii, care şi-au dorit sărbătorirea nunţii de aur, nu au mai reuşit să ajungă la eveniment. Nunta acestora ar fi trebuit să fie sărbătorită în luna decembrie, dar a fost organizată abia în martie şi, între timp, ei au decedat. La ceremonie au venit doar partenerii rămaşi în viaţă. Le-am dăruit câte un buchet de flori pe care fiecare dintre ei s-a dus să-l pună la mormântul celui care i-a fost alături 50 de ani”, ne-a spus Nina Stratulat, şefa Direcţiei social-umanitare şi relaţii interetnice din cadrul primăriei.
Municipalitatea omagiază şi persoanele care împlinesc 100 de ani de la naştere. Aceştia sunt vizitaţi acasă şi li se înmânează câte 5000 de lei. În capitală locuiesc 40 de persoane care au vârste peste 100 de ani.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.