Declaraţia Baroului Avocaţilor din Moldova privind reacţia autorităţilor asupra evenimentele din 7 aprilie 2009
Considerând drept fundamentale pentru o societate democratică garanţiile oferite de articolul 40 al Constituţiei Republicii Moldova privind libertatea întrunirilor, mitingurilor, demonstraţiilor, manifestărilor, procesiunilor sau a oricăror alte întruniri,
Declarând drept inacceptabilă orice formă de violenţă pentru exprimarea opiniei şi ideilor, în special în cadrul proceselor politice,
Reamintind despre obligaţia statului de a proteja ordinea publică şi de a interveni prompt şi hotărât pentru a curma orice manifestări violente în momentul în care acestea se produc, precum şi despre datoria autorităţilor statului de a investiga obiectiv şi în conformitate cu normele legale toate manifestările de violenţă,
Consiliul Baroului Avocaţilor din Moldova condamnă atât acţiunile violente comise de protestatari la 7 aprilie 2009, precum şi acţiunile disproporţionat de violente şi represive întreprinse de autorităţile statului după acea dată.
În acest context, Consiliul Baroului Avocaţilor îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu încălcările grosolane ale drepturilor omului care au avut loc începând cu 7 aprilie 2009. În special, Consiliul Baroului Avocaţilor din Republica Moldova nu găseşte niciun argument moral şi legal pentru a justifica amploarea terorii şi violenţei la care au recurs autorităţile în raport cu protestatarii, chiar dacă aceştia au depăşit limitele admisibile pentru manifestarea publică a opiniilor politice.
Arestarea în masă a oamenilor tineri, aplicarea torturii faţă de persoanele reţinute, dispariţia persoanelor, judecarea fără a respecta normele procesuale şi fără a oferi cele mai elementare posibilităţi reale şi eficiente de apărare reprezintă o reacţie disproporţionată a autorităţilor care au depăşit cu mult necesitatea de asigurare a ordinii publice şi a securităţii naţionale.
Baroul Avocaţilor din Moldova se anunţă şocat faţă de practica judecării colective, direct în incinta comisariatelor de poliţie, fără oferirea garanţiilor procesuale efective, a sutelor de persoane reţinute sau sancţionate administrativ. În acest fel, autorităţile, de facto, au recurs la instituirea instanţelor extraordinare, fapt interzis expres de art.115 al Constituţiei Republicii Moldova.
Baroul Avocaţilor din Moldova consideră inacceptabilă şi inumană aplicarea torturii, a relelor tratamente şi a fărădelegilor faţă de persoanele din custodia autorităţilor, cu scopul de a obţine forţat semnarea unor declaraţii şi confesiuni, fără ca aceste persoane să fi putut citi textul pe care erau impuse să îl semneze. Cu atât mai grave sunt cele trei cazuri de deces în condiţii dubioase, acestea delanşând suspiciunea ca fiind urmări directe ale torturii aplicate de organele de poliţie.
În acest context, Consiliul Baroului Avocaţilor din Moldova solicită încetarea imediată a încălcărilor drepturilor omului faţă de persoanele reţinute sau arestate şi face apel către autorităţi să investigheze minuţios, iar nu formal, toate încălcările semnalate, astfel încât persoanele vinovate să fie identificate şi pedepsite conform legii.
Consiliul Baroului Avocaţilor din Moldova îşi exprimă îngrijorarea faţă de declaraţiile preşedintelui în exerciţiu, V.Voronin, emise la televiziunea publică, în seara zilei de 7 aprilie 2009, prin care a acuzat mai multe persoane concrete, partide politice şi instituţii de învăţământ de organizarea unei tentative de lovitură de stat. Asemenea declaraţii încălcă principiul prezumţiei nevinovăţiei persoanelor acuzate. Vinovăţia persoanelor nominalizate urma să fie dovedită în mod legal, într-un proces judiciar public, asigurându-le toate garanţiile necesare apărării, conform prevederilor art. 22 al Constituţiei Republicii Moldova.
În contextul celor expuse, Consiliului Baroului Avocaţilor din Republica Moldova îşi exprimă protestul faţă de încălcarea dreptului la apărare al persoanelor reţinute sau arestate.
Consiliul Baroul Avocaţilor din Moldova declară inacceptabil şi condamnă faptul de interzicere a accesului avocaţilor la clienţii lor şi la materilalele relevante din dosare şi, mai grav, faptul că multor persoane arestate le-a fost interzisă asisstenţa juridică a avocaţilor aleşi de ei înşişi, fiindu-le oferită, contrar voinţei lor, asistenţa juridică garantată de stat prestată de avocaţii din oficiu, unii dintre care au avut un rol formal şi care, prin participarea lor, au validat doar ilegalităţile comise în raport cu persoanele reţinute.
În acest context, Baroul Avocaţilor din Moldova anunţă că a demarat o investigaţie internă minuţioasă privind cuantumul şi calitatea serviciilor acordate de către avocaţii din oficiu, precum şi privind respectarea procedurii de selectare a avocaţilor din oficiu pentru cauzele enunţate.
Consiliul Biroului Avocaţilor reaminteşte autorităţilor că, într-o societate bazată pe respectul faţă de justiţie, avocatul nu deţine doar un rol tehnic, iar misiunea acestuia nu se limitează doar la executarea unui mandat în cadrul legii. Într-un stat de drept, avocatul este indispensabil justiţiei şi justiţiabililor şi are sarcina de a apăra drepturile şi libertăţile acestora. Acest rol impune statului obligaţia de a-i garanta avocatului independenţa absolută şi libertatea faţă de orice presiune.
În aceste circumstanţe, Consiliul Baroului Avocaţilor solicită autorităţilor să înlăture orice impedimente în exercitarea activităţii profesionale a avocaţilor în mod independent şi lipsit de orice presiune, declarând că va face uz de toate instrumentele legale pentru a se opune presiunilor de orice gen şi pentru a evita orice prejudiciere a independenţei avocaţilor.
Dată fiind gravitatea celor expuse, Consiliul Baroului Avocaţilor din Moldova anunţă că va continua să monitorizeze situaţia creată şi să informeze organizaţiile naţionale şi internaţionale de protecţie a drepturilor omului despre evoluţia evenimentelor.
De asemenea, solicită autorităţilor statului să înceteze imediat practica de aplicare a torturii, a proceselor judiciare formale şi să restabilească fără întârziere aplicarea garanţiilor procesuale consfinţite de Constituţia Republicii Moldova, legislaţia procesuală naţională şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
* Gheorghe Amihalachioaie,
preşedinte Consiliului Baroului Avocaţilor din Moldova